Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Eurokomisia víta rozhodnutie ECB spustiť projekt digitálneho eura

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Digitálne euro, digitálna forma peňazí vydávaných ECB, by podľa správy Európskej komisie ponúklo väčší výber spotrebiteľom a podnikom v situáciách, keď nemôžu použiť fyzickú hotovosť.

Brusel 14. júla (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu privítala rozhodnutie Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) spustiť projekt digitálneho eura a odštartovať fázu preskúmavania.

Prvá fáza sa zameria na rôzne možnosti dizajnu digitálneho eura, požiadaviek zo strany používateľov a tiež na to, ako by finanční sprostredkovatelia mohli poskytovať služby založené na digitálnom eure.

Digitálne euro, digitálna forma peňazí vydávaných ECB, by podľa správy Európskej komisie ponúklo väčší výber spotrebiteľom a podnikom v situáciách, keď nemôžu použiť fyzickú hotovosť.

Digitálna mena by podporila dobre integrovaný platobný sektor EÚ v reakcii na nové platobné potreby v Európe. Ak sa zohľadní digitalizácia spoločnosti, rýchle zmeny v platobnom prostredí a vznik rôznych kryptoaktív, digitálne euro by bolo doplnkom k hotovosti, ktorá by však mala zostať široko dostupná a použiteľná.

Návrh zaviesť digitálne euro by zároveň podporil niekoľko politických cieľov stanovených v širších stratégiách eurokomisie v oblasti digitálneho financovania a retailových platieb vrátane digitalizácie európskeho hospodárstva, zvýšilo by sa tiež medzinárodné postavenie eura a podporila by tým aj sa strategická autonómia EÚ.

Na základe technickej spolupráce s ECB, ktorá sa začala už v januári tohto roku, EK oznámila, že bude aj naďalej úzko spolupracovať s ECB a ďalšími inštitúciami EÚ počas fázy preskúmavania možností zavedenia digitálneho eura.





(spravodajca Jaromír Novak)