Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Eurokomisia vyplatila Cypru prvé milióny z fondu obnovy EÚ

Na archívnej snímke návštevníci vstupujú do vody na prázdnom úseku pláže Makrinissos v cyperskom prímorskom letovisku Ayia Napa, obľúbenom medzi turistami z Európy i mimo nej. Foto: TASR/AP

Cyprus je v poradí už desiatou členskou krajinou EÚ, ktorá dostala predbežné financovanie.

Brusel 9. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok uviedla, že vyplatila Cypru 157 miliónov eur na predbežné financovanie cyperského národného plánu obnovy a odolnosti.

Uvedená suma zodpovedá 13 % grantovej a pôžičkovej zložky finančnej podpory, ktorá má krajine pomôcť s oživením a modernizáciou ekonomiky po koronakríze. Peniaze sú vyčlenené cez nástroj na obnovu a odolnosť (RRF), ktorý je s hodnotou 723,8 miliardy eur hnacím motorom európskeho ozdravného plánu EÚ budúcej generácie (NGEU).

Cyprus má nárok celkovo na získanie 1,2 miliardy eur, pričom jedna miliarda bude poskytnutá vo forme nevratných grantov a 200 miliónov eur vo forme výhodných pôžičiek. Komisia spresnila, že vyplácanie ďalších súm schváli na základe vykonávania investícií a reforiem uvedených v pláne obnovy a odolnosti Cypru.

Ostrovná krajina oznámila, že v ekologickej rovine chce investovať desiatky miliónov eur do opatrení v oblasti energetickej účinnosti a obnoviteľnej energie, udržateľnej a ekologickej mobility a modernizácie protipožiarnych kapacít. V digitálnej sfére chcú Cyperčania investovať do digitalizácie verejných služieb, zlepšenia prístupu ku komunikačnej infraštruktúre a podporia inkluzívnejšiu digitálnu transformáciu.

Cyprus je v poradí už desiatou členskou krajinou EÚ, ktorá dostala predbežné financovanie. Doteraz boli príjemcami prvej tranže Belgicko, Francúzsko, Grécko, Litva, Luxembursko, Nemecko, Portugalsko, Španielsko a Taliansko.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)