Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Europarlament odobril F. L. Michauda za výkonného riaditeľa EBA

Na snímke europarlament. Foto: TASR/AP

Na plenárnom zasadnutí EP nomináciu Michauda nakoniec schválilo 343 europoslancov, 296 hlasovali proti a 56 sa hlasovania zdržali.

Brusel 9. júla (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu odobrili kandidatúru Francoisa-Louisa Michauda na pozíciu výkonného riaditeľa Európskeho orgánu pre bankovníctvo (EBA). Stalo sa tak aj napriek tomu, že hospodársky výbor EP minulý týždeň francúzskeho kandidáta na tento post neodporučil.

Na plenárnom zasadnutí EP nomináciu Michauda nakoniec schválilo 343 europoslancov, 296 hlasovali proti a 56 sa hlasovania zdržali. Kandidatúru Michauda predložila dozorná rada Európskeho orgánu pre bankovníctvo.

Minulý týždeň 3. júla však hospodársky výbor EP tesnou väčšinou hlasov (24 k 23, 10 sa zdržali) vymenovanie Francúza do tejto funkcie neodporučil, lebo nominantom nebola žena. Niektorí poslanci svoje rozhodnutie zdôvodnili rezolúciou EP o rodovej rovnosti z marca 2019, podľa ktorej by pri navrhovaní kandidátov v oblasti hospodárskych a menových záležitostí EÚ na užších zoznamoch kandidátov na vrcholové posty mali byť aj ženy.

Michaud bol v poradí druhým kandidátom na túto funkciu, o ktorom v priebehu tohto roka hlasoval EP. Poslanci hlasovali po tom, ako bol v januári zamietnutý Gerry Cross z Írska. Post výkonného riaditeľa EBA zostal neobsadený po predčasnom odchode Ádáma Farkasa z tejto funkcie.

Výkonný riaditeľ EBA je zodpovedný za každodenné riadenie tejto inštitúcie. EBA je jedným z troch orgánov zriadených v dôsledku finančnej a bankovej krízy z rokov 2007 - 2008. Spolu s Európskym orgánom pre cenné papiere a trhy (ESMA) a Európskym orgánom pre poisťovníctvo a dôchodkové poistenie zamestnancov (EIOPA) tvoria "poplašný systém" EÚ v prípade nadmerného rizika alebo nezrovnalostí v prostredí finančných služieb.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)