Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Europarlament odobril finančnú pomoc pre zamestnancov zo 4 krajín

Európsky parlament (EP) v Bruseli, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Pre Nemecko eurokomisia cez EGF vyčlenila 1,1 milióna eur pre 500 bývalých pracovníkov kovospracujúcej továrne GMH Guss. Europoslanci túto sumu schválili.

Brusel 8. júna (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v pondelok (7. 6.) schválili žiadosti štyroch krajín EÚ vo výške 11,6 milióna eur o podporu z Európskeho fondu na prispôsobenie sa globalizácii (EGF), aby pomohli pracovníkom prepusteným v dôsledku koronakrízy nájsť si nové zamestnanie prostredníctvom ďalšieho vzdelávania, odbornej prípravy alebo ich podpory pri začatí podnikania.

Hlasovanie o žiadosti Belgicka, Fínska, Holandska a Nemecka sa uskutočnilo v pondelok a výsledky boli oznámené v utorok.

Fínsko a Holandsko žiadali pomoc pre zamestnancov svojich leteckých spoločnosti Finnair a KLM - 1201 bývalých pracovníkov KLM v Holandsku a 500 bývalých pracovníkov Finnairu vo Fínsku prišlo o prácu v dôsledku koronakrízy. Europarlament odobril návrh Európskej komisie (EK) vyčleniť pre obe krajiny 6,8 milióna eur. Päť miliónov eur je určených pre holandských a 1,8 milióna eur pre fínskych pracovníkov.

Podľa EK v roku 2020 poklesli príjmy spoločnosti Finnair o 73,2 % na 829,2 milióna eur a výnosy spoločnosti KLM sa znížili o 53,8 % na 5,12 miliardy eur v porovnaní s rokom 2019. S cieľom znížiť náklady obe letecké spoločnosti implementovali plány reštrukturalizácie, čo viedlo k prepúšťaniu pracovníkov.

Aj pomoc pre Belgicko sa týkala leteckej dopravy, keď EP súhlasil s tým, aby Swissport Belgium, spoločnosť poskytujúca letecké služby, dostala 3,7 milióna eur ako pomoc pri hľadaní práce pre 1468 bývalých zamestnancov. Tí prišli o prácu po tom, ako Belgicko vlani zaviedlo reštriktívne opatrenia na potlačenie pandémie ochorenia COVID-19 a prevádzka osobných lietadiel na bruselskom letisku sa zastavila. Spoločnosť Swissport Belgium zaisťujúca pozemnú obsluhu na bruselskom letisku vyhlásila bankrot tri mesiace po zastavení činností na letisku.

Pre Nemecko eurokomisia cez EGF vyčlenila 1,1 milióna eur pre 500 bývalých pracovníkov kovospracujúcej továrne GMH Guss. Europoslanci túto sumu schválili. Spoločnosť GMH Guss a jej dcérske spoločnosti sú dodávateľmi pre automobilový a lodný priemysel. Po tom, ako niektorí z najväčších klientov spoločnosti presunuli svoju výrobu do krajín mimo EÚ vo východnej Európe a Ázii, stovky pracovníkov v Nemecku prišli o prácu a Berlín požiadal pre nich podporu z EGF.

EGF bol založený Európskym parlamentom a Radou EÚ koncom roka 2006. Únia ho považuje za efektívny a účinný nástroj pre ľudí, ktorí nie vlastnou vinou prišli o zamestnanie.