Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Europarlament odobril konečnú dohodu o rozpočte EÚ na rok 2018

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker reční počas výročného prejavu o stave Únie. Foto: TASR/AP

Dohoda uvádza, že v roku 2018 EÚ bude mať k dispozícii 160,1 miliardy eur na záväzky a 144,7 miliardy eur na platby.

Brusel 30. novembra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok schválili konečnú podobu budúcoročného rozpočtu EÚ, na ktorej sa 18. novembra dohodli vyjednávači EP a Rady EÚ v rámci takzvaného zmierovacieho konania.

Dohoda uvádza, že v roku 2018 EÚ bude mať k dispozícii 160,1 miliardy eur na záväzky a 144,7 miliardy eur na platby. Za rozpočet na rok 2018 hlasovalo 295 poslancov, 154 bolo proti a 197 sa zdržalo. Krátko po hlasovaní budúcoročný rozpočet Únie podpísal aj predseda EP Antonio Tajani.

V správe EP sa uvádza, že europoslancom sa voči pôvodnému návrhu Európskej komisie podarilo presadiť viac financií na zvyšovanie zamestnanosti mladých (o 116,7 milióna eur), vyššiu podporu pre malé a stredné podniky (o 15 miliónov eur), viac peňazí pôjde aj na výskum a inovácie cez program Horizont 2020 (o 110 miliónov eur) a program Erasmus+ (o 24 miliónov eur).

Zvýšenie prostriedkov pre mladých poľnohospodárov o 34 miliónov eur má pomôcť pri znižovaní nezamestnanosti mladých ľudí na vidieku. Poslanci presadili viac podpory aj pre poľnohospodárske postupy prospešné pre klímu a životné prostredie - pomoc sa zvýši o 95 miliónov eur.

Parlament v porovnaní s prvotnou verziou rozpočtu "pridal" viac zdrojov pre agentúry EÚ, ktoré majú na starosti bezpečnosť. Europol dostane o 3,7 milióna eur viac a bude môcť zamestnať ďalších desať pracovníkov, agentúra pre justičnú spoluprácu Eurojust, ktorá pomáha v boji proti terorizmu, si polepší o 1,8 milióna eur a môže prijať piatich nových zamestnancov.

V rámci snáh o lepšie zvládanie migračnej krízy dostane 5 miliónov eur navyše aj Európsky podporný úrad pre azyl (EASO) a europoslanci dodatočnými 80 miliónmi eur podporili rozpočet na vonkajšie opatrenia súvisiace s migráciou.

Menej peňazí z rozpočtu EÚ (o 105 miliónov eur) dostane Turecko, kde aj europoslanci súhlasili s krátením predvstupovej pomoci pre zhoršujúcu sa situácie v oblasti demokracie, právneho štátu a ľudských práv v tejto krajine. EP však odobril, že v rezerve pre záväzky zostane 70 miliónov eur, ktorých uvoľnenie bude možné, len ak sa situácia v Turecku výrazne zlepší.

"Parlament môže byť s rozpočtom EÚ na rok 2018 spokojný. Dosiahli sme dohodu, pretože našimi prioritami bolo posilnenie programov, ktoré pripravia EÚ na budúce výzvy a ochránia Európanov," uviedol v správe pre médiá francúzsky poslanec a predseda Výboru EP pre rozpočet Jean Arthuis.

Spravodajca EP pre budúcoročný rozpočet Únie Siegfried Murešan dodal, že rozpočet prináša to, čo občania od EÚ očakávajú: zamestnanosť a rast na jednej strane a bezpečnosť na strane druhej. "Jasne sme uviedli, že podpora zo strany EÚ krajinám za jej hranicami nie je bezpodmienečná. Turecko sa vzďaľuje hodnotám EÚ a my sme v porovnaní s návrhom Eurokomisie rozhodli o znížení pomoci tejto krajine o 105 miliónov eur," vysvetlil rumunský poslanec.