Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Europarlament víta návrhy na sociálnu ochranu pracovníkov firiem

Na archívnej snímke zo 16. augusta 2019 logo Uberu na newyorskej burze. Americká spoločnosť Uber Technologies zruší ďalších 3000 pracovných miest. Urobila tak iba dva týždne po tom, ako informovala o prvej vlne prepúšťania. Celkovo tak o prácu príde v spoločnosti takmer štvrtina zamestnancov. Foto: TASR/AP

Európska komisia navrhla širší súbor opatrení na zlepšenie pracovných podmienok práce pre platformy a na podporu udržateľného rastu digitálnych pracovných platforiem v EÚ.

Brusel 9. decembra (TASR) - Vo štvrtok predložený legislatívny návrh Európskej komisie (EK) s cieľom ponúknuť väčšiu sociálnu ochranu pracovníkom digitálnych pracovných platforiem, ako sú vodiči Uberu alebo roznášači cez Deliveroo, zaujal aj poslancov Európskeho parlamentu (EP). Tí po prijatí vlastnej pozície k širšiemu balíku návrhov eurokomisie budú o ňom v najbližších mesiacoch rokovať s ministrami členských krajín (Rada EÚ).

Politická frakcia Zelených v europarlamente pri tejto príležitosti uviedla, že nová legislatíva by mala zabrániť tomu, aby algoritmické riadenie platforiem umožňovalo prepúšťať zamestnancov.

Európska komisia navrhla širší súbor opatrení na zlepšenie pracovných podmienok práce pre platformy a na podporu udržateľného rastu digitálnych pracovných platforiem v EÚ.

Frakcia Zelených pripomenula, že zavedenie "právnej domnienky zamestnania" by znamenalo, že až štyri milióny pracovníkov z tejto oblasti služieb by mali nárok na pracovnú zmluvu s právom na minimálnu mzdu, práceneschopnosť a platenú dovolenku. Obrátenie dôkazného bremena navyše prenáša na plecia digitálnych pracovných platforiem povinnosť dokázať, že ten, kto pre ňu pracuje, je skutočne samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO).

Holandská europoslankyňa Kim Van Sparrentaková, tieňová spravodajkyňa skupiny Zelených vo Výbore EP pre zamestnanosť a sociálne veci, v tejto súvislosti odkázala, že EÚ nemôže dovoliť, aby si pracovné platformy samé určovali, aké práva majú ich zamestnanci. "Návrh Európskej komisie nás približuje k zrušeniu falošnej samostatnej zárobkovej činnosti a ukončeniu svojvôle algoritmov. Vďaka tomuto kroku pracovníkom platforiem už nebude trvať roky získať to, na čo majú nárok, prostredníctvom ťažkopádnych súdnych konaní," opísala situáciu.

Podľa jej slov by platformy už nemali byť schopné skrývať sa za svoje algoritmy riadenia, čiže automatizované systémy, ktoré pri práci podporujú alebo nahrádzajú riadiace funkcie. Van Sparrentaková spresnila, že "algoritmy, ako šéf," predstavovali pre zamestnancov platforiem nadmerný pracovný tlak. Návrh z dielne eurokomisie predstavila ako veľký prielom s ďalekosiahlymi dôsledkami, lebo zahrnutím pravidiel o algoritmoch do novej legislatívy sa robí dôležitý krok vpred pre vytvorenie novej kategórie digitálnych pracovných práv pre 21. storočie.

Algoritmy určujú pre pracovníkov digitálnych pracovných platforiem cenu služby a komu sú priradené aké úlohy. V návrhoch predstavených EK majú mať pracovníci platforiem prehľad o tom, ako fungujú algoritmy, ako sa prijímajú rozhodnutia o ich práci a odmene a ako algoritmy ovplyvňujú ich správanie. Návrh zakazuje neustále monitorovanie pracovníkov platforiem tam, kde to vedie k ohrozeniu ich fyzického alebo duševného zdravia.

Po novom bude treba implementáciu a uplatňovanie algoritmického riadenia konzultovať aj so samotnými pracovníkmi a s odbormi. Platformové spoločnosti sa už nebudú môcť vyhýbať svojej zodpovednosti za odvádzanie daní a sociálne zabezpečenie, a v dôsledku pripravovanej smernice - po jej vstupe do platnosti - môže do verejných rozpočtov krajín EÚ pribudnúť až 3,98 miliardy eur.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)