Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Europol pomohol rozbiť podvodnú schému s DPH za 2,2 miliardy eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marko Erd

Európska prokuratúra prijala prípad v júni 2021.

Brusel 13. decembra (TASR) - Policajný úrad EÚ (Europol) v utorok oznámil, že aktívne podporuje Európsku prokuratúru (EPPO) pri vyšetrovaní najväčšieho cezhraničného podvodu s DPH, ktorý bol doteraz v EÚ odhalený. Ide o podvody v odhadovanej hodnote 2,2 miliardy eur, upozornil spravodajca TASR.

Európska prokuratúra v spolupráci s orgánmi činnými v trestnom konaní v 14 členských štátoch EÚ a s podporou Europolu vykonala 29. novembra viacero súčasných vyšetrovacích akcií, v súvislosti so zložitým systémom podvodov s DPH založenom na predaji elektronického tovaru.

Vyše 200 policajných prehliadok sa vykonalo v Belgicku, na Cypre, vo Francúzsku, v Grécku, Holandsku, Litve, Luxembursku, Maďarsku, Nemecku, Portugalsku, Rumunsku, na Slovensku, v Španielsku a Taliansku.

V rámci operácie pod dozorom EPPO sa už predtým, 12. a 13. októbra uskutočnili prehliadky v Česku, Holandsku, Maďarsku, na Slovensku, vo Švédsku a v Taliansku.

Prípad sa začal v apríli 2021, keď portugalský daňový úrad v meste Coimbra začal pátrať po spoločnosti predávajúcej mobilné telefóny, tablety, slúchadlá a iné elektronické zariadenia pre podozrenia z podvodu s DPH.

Európska prokuratúra prijala prípad v júni 2021 a spolu s Európskym centrom pre finančnú a hospodársku kriminalitu Europolu (EFECC) a vnútroštátnymi orgánmi činnými v trestnom konaní identifikovala prepojenie medzi podozrivou spoločnosťou v Portugalsku a takmer 9000 ďalšími právnickými osobami a viac ako 600 fyzickými osobami vo vyše 30 krajinách.

Doterajšie výsledky vyšetrovania viedli k 312 domovým prehliadkam, 24 zatknutým osobám v Portugalsku, Taliansku a vo Francúzsku, k zmrazeniu 529 bankových účtov a zmrazeniu akcií 21 právnických osôb; k zabaveniu 81 nehnuteľností, 31 luxusných áut, 104 kusov drahých hodiniek, slúchadiel v odhadovanej hodnote 2 milióny eur, 42 luxusných doplnkov, jedného samopalu typu Kalašnikov a hotovosti v hodnote prevyšujúcej 2,5 milióna eur. Celková hodnota zhabaných cenností a zmrazených aktív je (zatiaľ) vo výške 67 miliónov eur.

Europol v správe pre médiá spresnil, že na žiadosť európskeho delegovaného prokurátora pre Portugalsko sa tomuto prípadu venoval od decembra 2021. Útvar EFECC poskytol rozsiahlu analytickú podporu porovnávaním dôkazov so svojimi databázami a mapovaním kľúčových cieľov a ich trestnej činnosti. Okrem toho Europol uľahčil získavanie finančných informácií potrebných k tomuto prípadu od finančných spravodajských jednotiek v celej Európe. A počas akčného dňa z 29. novembra bolo v teréne nasadených šesť expertov Europolu, aby pomáhali pri vyšetrovacích operáciách na vnútroštátnej úrovni.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)