Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Europol eviduje prudký nárast podvodov pri online nakupovaní

Členovia Europolu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Terčom útokov boli podľa Europolu najmä mobilné telefóny, pričom zločinecké gangy vydávajúce sa za doručovateľské služby predstierali, že ponúkajú informácie o doručení zásielky.

Haag 11. novembra (TASR) - Pandémia koronavírusu vyvolala prudký nárast podvodov pri nakupovaní prostredníctvom internetu, varovala vo štvrtok agentúra Európskej únie pre spoluprácu v oblasti presadzovania práva (Europol). Zločinci sa podľa agentúry zameriavajú na ľudí, ktorí pracujú z domu. Správu priniesla agentúra AFP.

Obavy z nákazy koronavírusom spôsobili prudký nárast online nakupovania, čo následne viedlo k veľkému nárastu podvodov s doručovaním, uviedol Europol vo svojej výročnej správe o počítačovej kriminalite.

"Lockdowny po celej Európe so sebou priniesli množstvo nových možností online obchodu, ktoré sa často ukázali byť cieľom zločincov," napísala agentúra.

"Zločinci ponúkajú tovar a prijímajú platby bez toho, aby zakúpený tovar reálne doručili. Alebo využívajú donáškové služby ako návnady na tzv. phishing," uvádza sa v správe.

Terčom útokov boli podľa Europolu najmä mobilné telefóny, pričom zločinecké gangy vydávajúce sa za doručovateľské služby predstierali, že ponúkajú informácie o doručení zásielky, ale v skutočnosti chceli od užívateľov získať údaje o kreditnej karte obete, ktorú by následne zneužili na transfér finančných prostriedkov.

Europol uviedol, že takzvaný dark web je naďalej hlavným trhom pre nezákonnú činnosť, a to aj napriek nedávnym úspechom pri odstraňovaní nelegálnych webových stránok, akou bol napríklad portál DarkMarket. Europol zároveň dodal, že kryptomeny ako Bitcoin zostávajú najobľúbenejšou formou platieb za nelegálny tovar a služby na temnom webe.