Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Európska banka pre obnovu a rozvoj zaznamenala vlani rekordný zisk

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Banka však zároveň varovala pred negatívnymi dôsledkami vojny na Ukrajine na jej financie v tomto roku.

Londýn 7. apríla (TASR) - Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) oznámila za minulý rok rekordný zisk, v tomto roku však jej financie výrazne ovplyvní vojna na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

EBOR, ktorá v pondelok (4. 4.) pozastavila Rusku a Bielorusku prístup k svojim financiám, uviedla, že za rok 2021 dosiahla zisk 2,5 miliardy eur. Prekonala tak predchádzajúci rekord, ktorý zaznamenala v roku 2006 a ktorý predstavoval 2,4 miliardy eur. Podiel na rekordnom zisku malo v nemalej miere zníženie problematických úverov po tom, ako sa ekonomiky začali zotavovať z pandémie nového koronavírusu.

Banka však zároveň varovala pred negatívnymi dôsledkami vojny na Ukrajine na jej financie v tomto roku. Podľa hlavnej ekonómky banky by mohla ekonomika Ukrajiny, ktorej EBOR poskytla pomoc vo výške 2 miliardy eur, klesnúť v tomto roku približne o 20 %. Banka pôvodne počítala s tohtoročným rastom ukrajinského HDP o 3,5 %.

"Očakávame, že vojna na Ukrajine bude mať výrazný vplyv na finančné výsledky EBOR," uviedla banka v oficiálnom vyhlásení. Ako dodala, EBOR má veľké portfólio investícií na Ukrajine aj v Rusku a Bielorusku.

Ku koncu minulého roka predstavovali úvery banky na Ukrajine 2,1 miliardy eur, v Rusku 0,2 miliardy a Bielorusku 0,5 miliardy eur. Čo sa týka akciových expozícií, na Ukrajine predstavovali 0,3 miliardy, v Rusku 1,2 miliardy a Bielorusku 0,1 miliardy eur.

Banka zastavila investovanie do nových rozvojových projektov v Rusku od anexie polostrova Krym Moskvou v roku 2014. V prípade Bieloruska zastavila nové investície v minulom roku v reakcii na sporné prezidentské voľby v roku 2020.