Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Európska banka pre obnovu a rozvoj získala miliardu eur pre Ukrajinu

Ukrajinský minister financií Serhij Marčenko, archívna snímka. Foto: TASR/AP

EBOR zhoršila tento týždeň svoju prognózu pre ukrajinskú ekonomiku. Najnovšie očakáva jej pokles až 30 % namiesto o 20 %, ktoré jej predpovedala v marci krátko po začiatku ruskej invázie.

Marakéš/Londýn 12. mája (TASR) - Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) získala tento týždeň na svojom výročnom valnom zhromaždení od darcov pomoc pre Ukrajinu vo výške jednej miliardy eur. Oznámila to vo štvrtok prezidentka inštitúcie Odile Renaud-Bassová na tlačovej konferencii v marockom meste Marakéš. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Tieto financie sú nad rámec dvoch miliárd eur v tzv. "balíku odolnosti", ktorý spustila EBOR na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. "Darcovia vyjadrili úmysel poskytnúť banke jednu miliardu eur v reakcii na vojnu na Ukrajine," uviedla prezidentka na tlačovej konferencii.

EBOR zhoršila tento týždeň svoju prognózu pre ukrajinskú ekonomiku. Najnovšie očakáva jej pokles až 30 % namiesto o 20 %, ktoré jej predpovedala v marci krátko po začiatku ruskej invázie.

Ukrajina odhaduje, že potrebuje okolo 5 miliárd USD (4,74 miliardy eur) mesačne len na pokrytie rozpočtového deficitu. Chcela by tiež, aby sa darcovia zamerali aj na jeho budúcu rekonštrukciu.

Ukrajinský minister financií Sergij Marčenko vyzval medzinárodných donorov, aby "maximalizovali" úsilie pomôcť jeho národu v stredajšom videopríhovore adresovanom EBOR.

Kyjev dokáže v súčasnosti pokryť len asi 62 % primárnych rozpočtových potrieb bez vojenských výdavkov, povedal Marčenko. Ukrajina tlačí západné krajiny k väčšej podpore.

Americkí zákonodarcovia v utorok (10. 5.) schválili balík pomoci Ukrajine v hodnote 40 miliárd USD. Ak prejde Senátom podľa očakávania, výdavky USA na posilnenie obrany Ukrajiny a riešenie následnej humanitárnej krízy stúpnu približne na 54 miliárd USD.