Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Európska centrálna banka nezmenila nastavenie menovej politiky

Na archívnej snímke symbol eura stojí pred budovou Európskou centrálnou bankou (ECB) vo Frankfurte nad Mohanom, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Rada guvernérov ECB ponechala kľúčovú sadzbu na nule, depozitnú sadzbu na -0,50 % a sadzbu na jednodňové refinančné operácie na 0,25 %.

Frankfurt nad Mohanom 29. októbra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) v súlade s očakávaniami nezmenila nastavenie menovej politiky. Uviedla, že pozorne sleduje vývoj pandémie a v prípade potreby v decembri prijme nové opatrenia, keďže rýchle šírenie koronavírusu zhoršuje ekonomické vyhliadky.

Rada guvernérov ECB vo štvrtok ponechala kľúčovú sadzbu na nule, depozitnú sadzbu na -0,50 % a sadzbu na jednodňové refinančné operácie na 0,25 %.

Rada uviedla, že v súčasnej situácii existuje veľké riziko zhoršenia ekonomických vyhliadok eurozóny. Preto bude pozorne sledovať prichádzajúce informácie týkajúce sa napríklad dynamiky pandémie, perspektív potenciálnych vakcín či vývoja kurzu eura. Rada v decembri na základe aktualizovaných prognóz prehodnotí ekonomické vyhliadky a riziká. Na tomto základe potom pristúpi k rekalibrácii všetkých nástrojov, aby pomohla zmierniť následky pandémie a zabezpečila podporu zotavovania ekonomiky.

Rada guvernérov očakáva, že hlavné úrokové sadzby zostanú na aktuálnych úrovniach, alebo ešte klesnú, kým sa výhľad rastu spotrebiteľských cien nezačne výrazne približovať k inflačnému cieľu ECB. Táto konvergencia sa navyše musí konzistentne prejavovať v dynamike inflácie.

ECB ďalej uviedla, že bude pokračovať v núdzovom pandemickom programe nákupov aktív (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP), ktorý spustila koncom marca. Jeho celkový objem je nastavený na 1,350 bilióna eur. Program bude pokračovať flexibilným spôsobom, kým sa podľa Rady guvernérov neskončí obdobie koronakrízy, v každom prípade však minimálne do konca júna 2021.

ECB bude tiež pokračovať v programe nákupov aktív (APP) tempom 20 miliárd eur mesačne spoločne s dodatočným dočasným zvýšením objemu o 120 miliárd eur do konca roka. Rada guvernérov naďalej predpokladá, že program nákupu aktív APP bude pokračovať, kým to bude potrebné na umocnenie stimulačného vplyvu nastavenia základných sadzieb. Program sa skončí až tesne predtým, než ECB začne zvyšovať svoje kľúčové sadzby.

ECB bude takisto pokračovať v reinvestovaní plného objemu splátok istiny z dlhopisov získaných v rámci programu nákupu aktív ešte dlhší čas po tom, ako začne zvyšovať úrokové sadzby, a v každom prípade tak dlho, kým to bude potrebné na zachovanie priaznivých likvidných podmienok a vysokého stupňa menovej akomodácie.

ECB bude rovnako naďalej poskytovať dostatočnú likviditu prostredníctvom refinančných operácií. Predovšetkým tretia séria cielených dlhodobých refinančných operácií (TLTRO III) zostáva podľa Rady guvernérov atraktívnym zdrojom financovania pre banky, čím podporuje úverovanie pre firmy a domácnosti.