Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Európska centrálna banka nezmenila nastavenie menovej politiky

a snímke žena kráča po moste cez rieku Mohan, vľavo budova Európskej centrálnej banky (ECB) v nemeckom Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Rada guvernérov ECB ponechala kľúčovú sadzbu na nule.

Frankfurt nad Mohanom 21. januára (TASR) - urópska centrálna banka (ECB) v súlade s očakávaniami nezmenila svoje výrazne akomodatívne nastavenie menovej politiky. Zopakovala však, že je pripravená upraviť svoje nástroje, ak sa nezačne zlepšovať situácia v ekonomike eurozóny, ktorá zápasí s rýchlym šírením nového koronavírusu a protipandemickými opatreniami.

Rada guvernérov ECB ponechala kľúčovú úrokovú sadzbu na nule. Depozitná sadzba zostala na úrovni -0,50 % a sadzba na jednodňové refinančné operácie na 0,25 %. ECB očakáva, že hlavné úrokové sadzby zostanú na aktuálnych úrovniach alebo ešte klesnú, kým sa výhľad rastu spotrebiteľských cien nezačne výrazne približovať k inflačnému cieľu ECB. Táto konvergencia sa, navyše, musí konzistentne prejavovať v dynamike inflácie.

Rada guvernérov takisto ponechala rámec núdzového pandemického programu nákupu aktív (PEPP), ktorý v decembri zvýšila o 500 miliárd eur a predĺžila celkovo na 1,850 bilióna eur. Program bude podľa vyhlásenia ECB pokračovať minimálne do konca marca 2022, v každom prípade však dovtedy, kým sa podľa Rady guvernérov neskončí obdobie koronakrízy. ECB realizuje nákupy v rámci programu PEPP v záujme zachovania priaznivých podmienok financovania počas trvania pandémie.

ECB bude tiež pokračovať v programe nákupov aktív (APP) tempom 20 miliárd eur mesačne. Rada guvernérov očakáva, že čisté nákupy v rámci programu APP budú pokračovať, kým to bude potrebné na umocnenie stimulačného vplyvu nastavenia základných sadzieb. Program sa skončí až tesne predtým, než ECB začne zvyšovať svoje kľúčové sadzby.

ECB bude takisto pokračovať v reinvestovaní plného objemu splátok istiny z dlhopisov získaných v rámci programu nákupu aktív ešte dlhší čas po tom, ako začne zvyšovať úrokové sadzby, a v každom prípade tak dlho, kým to bude potrebné na zachovanie priaznivých likvidných podmienok a vysokého stupňa menovej akomodácie.

ECB bude rovnako naďalej poskytovať dostatočnú likviditu prostredníctvom refinančných operácií. Predovšetkým tretia séria cielených dlhodobejších refinančných operácií (TLTRO III) zostáva podľa Rady guvernérov atraktívnym zdrojom financovania pre banky, čím podporuje úverovanie pre firmy a domácnosti.