Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Európska investičná banka poskytne Eximbanke SR 30 miliónov eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ide o druhý poskytnutý úver Eximbanke zo strany EIB na rovnaký účel. Prvý úver vo výške 50 miliónov eur bol podpísaný v roku 2018.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Európska investičná banka (EIB), poskytne 30 miliónov eur Exportno-importnej banke Slovenskej republiky (Eximbanka SR). Peniaze poskytne na podporu financovania slovenských exportne orientovaných malých a stredných podnikov (MSP) a stredne veľkých spoločností. Táto nová úverová zmluva by mala otvoriť možnosti dostupnejšieho financovania a zároveň urýchliť zotavenie krajiny z pandémie nového koronavírusu.

Ide o druhý poskytnutý úver Eximbanke zo strany EIB na rovnaký účel. Prvý úver vo výške 50 miliónov eur bol podpísaný v roku 2018. Zdroje EIB budú prostredníctvom Eximbanky k dispozícii exportne orientovaným spoločnostiam zo segmentu MSP. Tie tvoria 99,9 % firiem, 72 % pracovných miest a 58 % pridanej hodnoty na Slovensku.

"Naša posledná transakcia zdôrazňuje záväzok EIB zostať spoľahlivým partnerom Slovenska pri vytváraní a ochrane pracovných miest a príjmov pre svojich občanov, ako aj pri posilňovaní lokálnej ekonomiky a zvyšovaní konkurencieschopnosti a exportného potenciálu slovenskej ekonomiky," uviedla viceprezidentka EIB Lilyana Pavlova, ktorá je zodpovedná za finančné transakcie na Slovensku.

"Podpora malých a stredných podnikov stále zostáva našou hlavnou prioritou, sú našou najdôležitejšou cieľovou skupinou, pre ktorú je táto úverová linka určená. Podnikatelia môžu využiť najmä možnosť financovania svojich prevádzkových potrieb, materiálových a ostatných nákladov, a taktiež investičných projektov súvisiacich s realizáciou ich zahraničných kontraktov," dodala predsedníčka Rady banky a generálna riaditeľka banky Monika Kohútová.