Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Európska komisia avizuje, že úroda obilnín tento rok v EÚ klesla o 2 %

Ilustračné foto Foto: TASR

Predovšetkým ceny kukurice dosiahli tento mesiac rekordnú hodnotu. Na príčine je najhoršie sucho v USA za ostatných 50 rokov.

Brusel 31. augusta (TASR) - Európska komisia (EK) vo svojom najnovšom odhade predpovedá, že úroda obilnín v Európskej únii (EÚ) bude tento rok o 2 % nižšia ako vlani v dôsledku sucha na juhu a východe Európy.

Podľa komisie úroda obilnín v štátoch EÚ dosiahne tento rok 279 miliónov ton, čo je o 2 % menej ako vlani, ale stále o 25 miliónov ton viac ako v problematickej sezóne 2007-2008, keď slabá úroda a následné zdraženie potravín vyvolali v niektorých štátoch sociálne nepokoje.

Z predbežných výsledkov EK vyplýva, že štáty únie zozbierajú tento rok 127 miliónov ton pšenice, čo sa zhoduje s päťročným priemerom, a 60 miliónov ton kukurice, čo je o 2 % viac ako päťročný priemer.

EÚ tak zostane čistým exportérom obilnín na svetové trhy, keďže mnohí tradiční vývozcovia hlásia slabú úrodu. Očakáva sa, že globálne zásoby obilnín v tejto sezóne klesnú o 33 miliónov ton na 338 miliónov ton.

"Sucho, ktoré zasiahlo viaceré regióny, viedlo v uplynulých týždňoch k dramatickému zvýšeniu cien niektorých poľnohospodárskych komodít, najmä kukurice a sóje, čo môže vyvolať destabilizáciu určitých sektorov európskeho poľnohospodárstva," upozornil eurokomisár pre poľnohospodárstvo Dacian Ciolis.

Predovšetkým ceny kukurice dosiahli tento mesiac rekordnú hodnotu. Na príčine je najhoršie sucho v USA za ostatných 50 rokov.

Produkcia kukurice v EÚ tento rok v porovnaní s vlaňajškom klesla o 11 % a úroda pšenice je o 1 % nižšia.