Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Európska komisia navrhla menšie škrty v sedemročnom rozpočte EÚ

Semafor ukazuje červenú pred vlajkou Európskej únie pred sídlom Európskej únie v Bruseli, archívna foto. Foto: TASR/AP

Komisia navrhla znížiť konečnú podobu sedemročného rozpočtu o desať miliárd eur.

Brusel 21. februára (TASR) - Premiéri a prezidenti členských krajín EÚ dostali v piatok popoludní podklady Európskej komisie (EK), ktorá v snahe vyjsť v ústrety rokovaniam o dlhodobom rozpočte Únie na roky 2021 - 2027, navrhla niekoľko technických škrtov v poslednom návrhu, ktorý pripravil predseda Európskej rady Charles Michel.

Skutočnosť, že hlavy vlád a štátov dostali pred ďalšími rokovaniami o rozpočte na preskúmanie nové "technické podklady" zo strany eurokomisie, potvrdil aj Michelov hovorca Barend Leyts.

Podľa tlačovej agentúry DPA majú zásahy zo strany exekutívy EÚ podobu menších škrtov a zmien. Komisia navrhla znížiť konečnú podobu sedemročného rozpočtu o desať miliárd eur, na hranicu 1,069 percenta hrubého národného produktu (HNP) v porovnaní s oficiálnym návrhom, ktorý bol vo výške 1,074 percenta HNP 27-člennej Únie, čo je v číselnom prevedení 1,094 bilióna eur.

Premiéri a prezidenti mali po viacerých odkladoch začať ďalšie kolo skupinových rokovaní o 18.00 h. Predseda Európskej rady Charles Michel má ambície dosiahnuť dohodu o podobe budúceho viacročného finančného rámca ešte počas tohto summitu, ktorý by po prestávke mohol pokračovať v sobotu (22. 2.), tretí deň po sebe. Viaceré diplomatické zdroje však naznačili, že ak členské krajiny nebudú súhlasiť s technickými úpravami v eurorozpočte, môžu požiadať o odklad mimoriadneho summitu na neskoršie obdobie.

spravodajca TASR Jaromír Novak