Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Európska komisia poukazuje na vysokú nezamestnanosť na Slovensku

Úrad práce Foto: TASR/Henrich Mišovič

Komisia upozornila, že daňové zaťaženie je na Slovensku príliš vysoké pre zamestnancov s nízkymi príjmami.

Brusel 30. mája (TASR) - Ekonomický rast na Slovensku by mal dosiahnuť úroveň 1,8 % v roku 2012, uvádza sa v dnes vydanej hodnotiacej správe Európskej komisie (EK) o situácii na Slovensku.

Komisia konštatovala, že slovenská národná ekonomika je aj naďalej závislá od zahraničného dopytu, čo je aj dôsledok jej slabšieho tohtoročného rastu.

EK upozornila, že situácia na pracovnom trhu v SR čelí viacerým serióznym výzvam, najmä vysokej miere nezamestnanosti, ktorá aj tento rok pretrváva na hranici okolo 13 % a jej mierne zníženie sa očakáva až v roku 2013.

V správe EK sa konštatuje, že Slovensko zaviedlo sériu opatrení zameraných na posilnenie situácie vo fiškálnej oblasti, zlepšilo udržateľnosť dôchodkového systému a zvýšilo transparentnosť pri štátnych a verejných zákazkách.

Rezervy má Slovensko vo vzdelávaní

Najväčšie rezervy má podľa EK Slovensko v oblasti reforiem pracovného trhu a systému vzdelávania a odbornej prípravy. Týmto výzvam, čiže vysokej miere nezamestnanosti, hlavne v radoch mládeže, a nedostatočnej odbornej príprave a slabému vzdelávaciemu systému, sa podľa EK musí SR najviac venovať, ak chce, aby došlo k zlepšeniu celkovej situácie na domácom pracovnom trhu.

Z hľadiska nezamestnanosti komisia spresnila, že nejde len o nadmieru vysoký počet ľudí bez práce v mladom veku alebo v takzvaných zraniteľných skupinách, ale celkovo z dlhodobého hľadiska zostáva nezamestnanosť jednou z najvyšších v EÚ.

Dane trápia najmä ľudí s nízkym príjmom

Komisia upozornila, že daňové zaťaženie je na Slovensku príliš vysoké pre zamestnancov s nízkymi príjmami a iba nepatrná časť z ľudí, ktorí poberajú sociálne dávky, má záujem zameniť túto situáciu za slabo platené pracovné miesto.

Vzhľadom na veľké regionálne rozdiely, keď nezamestnanosť je problémom hlavne v menej rozvinutých oblastiach v strede a na východe Slovenska, EK odporúča zefektívniť čerpanie zvyšných štrukturálnych fondov z rozpočtového obdobia 2007 - 2013 pre tieto regióny a vytvoriť ucelenú rozvojovú stratégiu pre tieto oblasti s jasnými investičnými prioritami v rámci budúceho rozpočtového obdobia únie 2014 - 2020.

Kritické postrehy EK pre oblasť štátnej správy na Slovensku sa týkajú vysokej miery fluktuácie štátnych zamestnancov a nedostatočného budovania administratívnej infraštruktúry.

Rozpočtový deficit zostáva vysoký

EK upozorňuje, že aj napriek vládnym opatreniam z roku 2011 rozpočtový deficit zostáva aj naďalej vysoký. Pri prognózach slabého ekonomického rastu v tomto roku a nezmenenej vládnej politike bude potrebné prijatie dodatočných opatrení, vrátane úpravy konsolidačného úsilia zameraného na výdavky pre tvorbu prorastovej politiky.

Komisia spresnila, že v období, keď vláda musí myslieť na prísne rozpočtové škrty a zároveň na kontinuálnu finančnú podporu pre oblasti, ako sú vzdelávanie, inovácie či dopravná infraštruktúra, bude pre vládu vítaným pomocným nástrojom rozšírenie daňového zaťaženia a tiež lepšia vymožiteľnosť daní čiže zabránenie daňovým únikom.

V kontexte procesu starnutia slovenskej populácie bude nevyhnutná úprava dôchodkového systému v zmysle dlhodobej udržateľnosti verejných financií, uvádza sa v hodnotiacej správe EK.