Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Eurokomisia preveruje plány na akvizíciu spoločnosti Kustomer

Na archívnej snímke z 10. júna 2020 ikona aplikácie Facebooku na obrazovke smartónu. Foto: TASR/DPA

Komisia sa obáva, aby akvizícia Kustomeru Facebookom neobmedzila hospodársku súťaž.

Brusel 2. augusta (TASR) - Európska komisia (EK) prešetruje, či plánované prevzatie nemeckého start-upu Kustomer americkou spoločnosťou Facebooku nie je v rozpore s pravidlami hospodárskej súťaže Európskej únie. Komisia v pondelok uviedla, že sa obáva, aby táto akvizícia neobmedzila hospodársku súťaž a neprispela k vybudovaniu monopolu Facebooku na trhu online reklamy.

Americká spoločnosť ponúka platformy zákazníckych služieb a chatboty integrované do aplikácií WhatsApp, Messenger a Instagram. Vďaka tomu spája konverzácie zákazníkov z rôznych kanálov na jednej obrazovke a automatizuje tiež opakujúce sa úlohy.

„Je dôležité dôkladne preskúmať potenciálne problematické akvizície spoločnosťami, ktoré už na niektorých trhoch dominujú,“ uviedla eurokomisárka Margrethe Vestagerová v tlačovej správe.

Facebook oznámil kúpu Kustomer v novembri minulého roka bez podrobností o cene alebo iných finančných záležitostiach a podmienkach.

Podľa vtedajšieho odhadu novín Wall Street Journal mal Kustomer v tom čase hodnotu niečo vyše 1 miliardy USD (841,32 milióna eur).

Nemecký protimonopolný orgán začal podobné vyšetrovanie na konci júla, pričom tiež skúmal, či má Facebook povinnosť informovať nemecké úrady o plánovanej fúzii.