Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Európska komisia schválila španielsky plán obnovy

Na snímke zľava predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a portugalský premiér António Costa počas tlačovej konferencie v Lisabone 16. júna 2021. Foto: TASR/AP

Španielska vláda očakáva, že aj vďaka peniazom z fondu obnovy domáca ekonomika tento rok vzrastie o 6,5 % po rekordnom poklese o 10,8 % v minulom roku.

Madrid 16. júna (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu schválila aj španielsky plán obnovy po pandémii, ktorý podpísala jej šéfka Ursula von der Leyenová. Predtým, ako prvý, odobrila plán Portugalska.

"Európska komisia sa rozhodla dať zelenú španielskemu plánu obnovy a odolnosti," uviedla Leyenová na spoločnej tlačovej konferencii v Madride so španielskym premiérom Pedrom Sánchezom, len niekoľko hodín po podobnej tlačovke v hlavnom meste Portugalska.

Španielsko ako jeden z najväčších príjemcov do roku 2026 získa z fondu obnovy Európskej únie (EÚ) 69,5 miliardy eur vo forme grantov. Prvých 9 miliárd eur by mal Madrid dostať už v júli.

"Toto je historický deň pre Španielsko, znamená nové chápanie Európy," uviedol na tlačovej konferencii Sánchez. Leyenová nazvala španielsky plán obnovy "ambicióznym a prezieravým".

Španielska vláda očakáva, že aj vďaka peniazom z fondu obnovy domáca ekonomika tento rok vzrastie o 6,5 % po rekordnom poklese o 10,8 % v minulom roku.

Súčasťou španielskeho plánu je 110 veľkých investičných projektov. Zahŕňa tiež dôležité reformy, predovšetkým dôchodkového systému a trhu práce.

Až 40 % z finančných prostriedkov má ísť na boj s klimatickou zmenou, napríklad vo forme podpory mestskej a diaľkovej ekologickej dopravy, zvýšenia energetickej efektívnosti budov, dekarbonizácie priemyslu a nových technológií v oblasti zeleného vodíka a obnoviteľných zdrojov energie. Ďalších 28 % má smerovať do digitalizácie verejnej správy, priemyslu, obchodu a investícií do IT v oblasti vzdelávania.