Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Európska komisia uskutočnila raziu v telekomunikačných firmách

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Preverovanie potvrdili firmy Deutsche Telekom aj francúzska Orange.

Brusel 11. júla (TASR) - Inšpektori Európskej komisie uskutočnili tento týždeň razie v priestoroch viacerých veľkých telekomunikačných spoločností pre podozrenie zo zneužívania dominantnej pozície na trhu v oblasti internetového pripojenia. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Razie sú prvým krokom v rámci vyšetrovania, či k porušeniu protimonopolných pravidiel skutočne došlo. To však neznamená, že spoločnosti sú aj reálne vinné, upozornila EK. Ale v prípade potvrdenia viny im hrozia sankcie vo výške až 10 % z ročných tržieb.

Ako uviedli dva nemenované zdroje, EK sa rozhodla uskutočniť inšpekciu v niekoľkých veľkých telekomunikačných firmách vo viacerých krajinách EÚ po sťažnosti konkurenta z USA. Komisia dnes oznámila, že razie uskutočnila 9. júla, v súlade so svojou politikou však mená firiem nezverejnila. "EK sa obáva, že spoločnosti, ktorých sa inšpekcia týka, mohli porušiť protimonopolné pravidlá EÚ, ktoré zakazujú zneužívanie dominantnej pozície na trhu," uviedla komisia.

Preverovanie potvrdili firmy Deutsche Telekom a francúzska Orange a podľa informácií médií bola medzi nimi aj španielska Telefónica. Nemecká a francúzska firma pritom uviedli, že už skôr ich preverovali úrady v ich krajinách a žiadne porušenie pravidiel nezistili. Spoločnosť Deutsche Telekom dodala, že ju razia zo strany EK "prekvapila," nakoľko "predchádzajúce obvinenia sa ukázali ako nepodložené". Podobne reagovala aj spoločnosť Orange, ktorá zároveň uviedla, že s inšpektormi spolupracuje.

KPN a Belgacom oznámili, že ich sa razie nedotkli. Ako dodal zdroj blízky informáciám, inšpekcia sa vyhla aj talianskej spoločnosti Telecom Italia.