Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Európska prokuratúra odhalila najväčší karuselový podvod s DPH

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

V rámci operácie Admirál bol odhalený komplikovaný systém podvodov s vratkami DPH v hodnote vyše 2 miliárd eur.

Luxemburg 29. novembra (TASR) - Úrad európskeho prokurátora EPPO v spolupráci s orgánmi činnými v trestnom konaní 14 členských štátov Európskej únie odhalil v rámci operácie Admirál komplikovaný systém podvodov s vratkami DPH v hodnote vyše 2 miliárd eur. TASR o tom informuje na základe správy EPPO.

Podvody sa týkali predaja elektroniky. EPPO v spolupráci s orgánmi činnými v trestnom konaní vykonala simultánne vyšetrovacie opatrenia vrátane viac než 200 prehliadok. Tieto vyšetrovacie akcie prebehli v Belgicku, na Cypre, vo Francúzsku, Nemecku, Grécku, Maďarsku, Taliansku, Litve, Luxembursku, Holandsku, Portugalsku, Rumunsku, na Slovensku a vo Švédsku. V rámci tejto operácie sa už predtým 12. a 13. októbra 2022 vykonali prehliadky v Česku, Maďarsku, Taliansku, Holandsku, na Slovensku a vo Švédsku.

Všetky získané údaje sa naďalej analyzujú a vyšetrovanie organizovaných zločineckých skupín, ktoré sú za týmito podvodmi, pokračuje. EPPO odhaduje, že škody spôsobené podvodmi vyšetrovanými v rámci operácie Admirál predstavujú 2,2 miliardy eur. Príslušné orgány tiež prijali opatrenia na získanie náhrad za spôsobené škody.

Vyšetrovanie sa začalo v apríli 2021, keď portugalský daňový úrad v Coimbre podozrieval firmu, ktorá predávala mobilné telefóny, tablety, slúchadlá a ďalšie elektronické zariadenia, z podvodu s DPH. O tri mesiace neskôr v júni 2021 odštartovala svoju činnosť európska prokuratúra EPPO a portugalské orgány jej v súlade so svojou zákonnou povinnosťou prípad nahlásili.

Faktúry a daňové priznania boli na národnej úrovni zdanlivo v poriadku, na európskej úrovni sa však objavili nezrovnalosti. Európski delegovaní prokurátori, finanční analytici EPPO, zástupcovia Europolu a národných orgánov činných v trestnom konaní postupne odhalili napojenie podozrivej portugalskej firmy takmer na 9000 ďalších právnických osôb a viac ako 600 fyzických osôb v rôznych krajinách. Po 18 mesiacoch od prvého hlásenia EPPO odhalila najväčší karuselový podvod s DPH, aký sa v EÚ vyšetroval.

Táto trestná činnosť prebiehala v 22 členských krajinách zapojených do činnosti Európskej prokuratúry rovnako ako v Maďarsku, Írsku, Švédsku a v Poľsku a v tretích krajinách vrátane Albánka, Číny, Maurícia, Srbska, Singapuru, Švajčiarska, Turecka, Spojených arabských emirátov či USA.