Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Európska rozvojová banka predstavila ukrajinský balík

Staršia žena sedí v nákupnom vozíku počas evakuácie z mesta Irpiň pri Kyjeve počas trinásteho dňa ruskej invázie na Ukrajine v utorok 8. marca 2022. Foto: TASR/AP

Fond pomôže tiež v krajinách, ktoré sú priamo zasiahnuté prílevom ukrajinských utečencov.

Londýn 9. marca (TASR) – Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) v stredu predstavila svoj balík "odolnosti" v hodnote 2 miliárd eur na pomoc občanom, spoločnostiam a krajinám postihnutým vojnou na Ukrajine vrátane tých, ktoré prijímajú utečencov. TASR správu prevzala z AFP.

Finančné prostriedky budú rýchlo sprístupnené na podporu ukrajinských spoločností a tam, kde to bude možné, im pomôžu presťahovať sa, aby mohli pokračovať v práci, uviedla EBOR vo vyhlásení.

Fond "pomôže tiež v krajinách, ktoré sú priamo zasiahnuté prílevom ukrajinských utečencov". Po invázii ruskej armády už utieklo z Ukrajiny najmenej 2,2 milióna ľudí.

EBOR so sídlom v Londýne vznikla po páde komunizmu vo východnej Európe, aby pomohla "budovať novú éru po studenej vojne".

"Čelíme kríze, ktorá nemá obdobu," povedala prezidentka EBOR Odile Renaud-Bassová.

Ukrajinská utečenkyňa utekajúca pred vojenským konfliktom na Ukrajine drží dieťa na železničnej stanici na poľsko-ukrajinskom hraničnom priechode Przemysl na hraniciach s Poľskom 9. marca 2022.
Foto: TASR/AP


V rámci Ukrajiny budú prostriedky zamerané na pomoc s dlhom, financovanie dovozu palív, núdzovú likviditu a podporu reforiem.

Susedným krajinám, ktoré prijímajú utečencov, fond pomôže s núdzovým nákupom energií na kompenzáciu straty dovozu z Ruska a jeho spojenca Bieloruska, s financiami pre samosprávy na "služby a živobytie pre vysídlené osoby" a likviditou pre malé a stredné podniky.

EBOR "očakáva, že kríza bude mať vážne dôsledky pre mnohé ekonomiky, v ktorých funguje".

Minulý týždeň správna rada banky hlasovala za prijatie opatrení proti Rusku a Bielorusku v súvislosti s inváziou, ktoré obmedzia Moskve prístup k financiám a odborným znalostiam EBOR.