Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Európska Únia na obnovu regiónov vyčlenila 34,1 mld. eur

Na archívnej snímke zo 5. decembra 2018 sú banovky v hodnote 10, 20 a 50 eur. Foto: TASR/DPA

EK spresnila, že len za štyri mesiace sa schválilo 86 % zdrojov REACT-EU vyčlenených na tento rok.

Brusel 11. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok pri príležitosti odštartovania 19. Európskeho týždňa regiónov a miest upozornila, že v rámci plánu obnovy po koronakríze bola schválená suma 34,1 miliardy eur na oblasť súdržnosti pre menej rozvinuté regióny a územia EÚ, z čoho sa len za štyri mesiace podarilo vyplatiť 3,5 miliardy eur.

Komisia pri bilancovaní realizácie Pomoci pri obnove v rámci politiky súdržnosti a pri obnove území v Európe (REACT-EU) upozornila, že REACT-EU bol prvým nástrojom v rámci 800-miliardového ozdravného pánu EÚ budúcej generácie (NGEU), ktorý poskytuje finančnú podporu členským štátom na obnovu. Na pomoc v rámci kohéznej politiky bolo schválených 34,1 miliardy eur, z čoho 3,5 miliardy sa už vyplatilo.

Eurokomisárka pre súdržnosť a reformy Elisa Ferreirová v tejto súvislosti zdôraznila, že politika súdržnosti zohrala rozhodujúcu úlohu v najťažšej fáze pandémie a aj pri obnove EÚ je jedným z najdôležitejších faktorov. "Nástroje politiky kohézie zabezpečujú občanom potrebné zdravotnícke vybavenie a zachraňujú malé podniky. Rozhodujúcim spôsobom prispievajú k digitálnej a zelenej transformácii celej EÚ. Tieto vymoženosti sa dočkali aj uznania európskych občanov," opísala situáciu komisárka.

Podľa eurokomisára pre pracovné miesta a sociálne práva Nicolasa Schmita to v praxi znamená, že každé euro, ktoré sa vynaloží prostredníctvom Európskeho sociálneho fondu (ESF), znamená investíciu do ľudí. Štrukturálne a kohézne fondy EÚ a najmä program REACT-EU označil za motor obnovy po pandémii, vďaka ktorému si mohli podniky udržať pracovné miesta a ľuďom v najväčšej núdzi bolo možné dodávať potravinové balíčky.

EK spresnila, že len za štyri mesiace sa schválilo 86 % zdrojov REACT-EU vyčlenených na tento rok. Z nich sa 21,7 miliardy eur mobilizuje prostredníctvom Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR), 12 miliárd prostredníctvom ESF a 410 miliónov prostredníctvom Fondu európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby (FEAD).

Finančné prostriedky z REACT-EU dopĺňajú balík Investičnej iniciatívy v reakcii na koronavírus (CRII), ktorý zmobilizoval 21 miliárd eur ako odpoveď na naliehavé hospodárske a spoločenské potreby sektorov najviac postihnutých pandémiou nového koronavírusu.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)