Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

Európske akcie klesli na ročné minimá pre konflikt na Ukrajine

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Paneurópsky index STOXX 600 klesol o 2,8 %, čo je jeho najhorší výsledok od výpredajov, ktoré vyvolala pandémia nového koronavírusu v marci 2020.

Londýn 4. marca (TASR) - Európske akcie sa v piatok prepadli na takmer ročné minimá, keďže akcie automobiliek a bánk strmo klesli po správach o horiacej jadrovej elektrárni v Záporoží po útoku ruskej armády na Ukrajinu.

Paneurópsky index STOXX 600 klesol o 2,8 %, čo je jeho najhorší výsledok od výpredajov, ktoré vyvolala pandémia nového koronavírusu v marci 2020.

Požiar v budove na mieste najväčšej európskej jadrovej elektrárne na Ukrajine, ktorú po ťažkých bojoch obsadili ruské sily, vyvolal v piatok poplach na celom svete. Požiar bol neskôr uhasený a ukrajinskí predstavitelia uviedli, že elektráreň funguje normálne.

Ceny zlata a dlhopisov, ktoré sú považované za "bezpečný prístav" pre investície, vyskočili nahor, pričom miera volatility akcií eurozóny prvýkrát od júna 2020 dosiahla 45 bodov.

Nemecký automobilový index DAX v piatok klesol na 3,6 % a dosiahol nové ročné minimum, pričom akcie automobiliek sa prepadli o 5,7 %, čo je tento týždeň najhorší výkon spomedzi európskych sektorov.

„Nikto si nekupuje nové auto, keď ceny komodít prerážajú stop,“ skonštatoval Michael Hewson, hlavný analytik CMC Markets. "Ich tržby a marže budú výrazne nižšie. Spotrebiteľské disponibilné príjmy výrazne zasiahnu vyššie ceny potravín a plynu," dodal.

Spomedzi ostatných regionálnych indexov francúzsky CAC 40 klesol o 3,6 %, taliansky FTSE MIB o 4,2 % a britský FTSE 100 o 2,9 %.

Európske trhy sa ocitli v centre výpredajov, poháňaných obavami z geografickej blízkosti regiónu k Rusku a jeho veľkej závislosti od ruských dodávok plynu.

Banky v eurozóne sa prepadli o 4,5 %, keďže výnosy z vládnych dlhopisov regiónu klesli po prudkom zvýšení cien komodít v dôsledku sankcií Západu proti Rusku – ich hlavnému vývozcovi, čo vyvolalo obavy zo rýchlenia inflácie a spomalenia ekonomického rastu.

Akcie holandskej banky ING klesli o 6,1 % po tom, ako uviedla, že sankcie proti Rusku zasiahli jej nesplatené úvery vo výške približne 700 miliónov eur.

S rastúcimi cenami ropy sa pod tlak dostali aj letecké spoločnosti, pričom akcie nemeckej Lufthansy, IAG (vlastníka British Airways) sa znížili o 5,2 % až 7,2 %.

Akcie výrobcu pneumatík Michelin sa znížili o 6,1 % po tom, ako oznámil, že dočasne zastaví výrobu v niektorých svojich závodoch v Európe pre problémy v logistike.

Informáciu zverejnila TASR na základe správy agentúry Reuters.