Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Európske akcie na začiatku nového týždňa padajú

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Investori sa obávajú, že rýchle šírenie epidémie nového koronavírusu spôsobí, že vlády prijmú nové reštriktívne opatrenia.

Frankfurt nad Mohanom/Paríž/Miláno 21. septembra (TASR) - Obavy z opätovného zatvárania ekonomík spustili v pondelok na európskych akciových trhoch najhorší výpredaj za tri mesiace. Hlavné európske indexy popoludní strácali okolo 3 %. Výrazne sa oslabili tituly z oblasti dopravy a cestovného ruchu, ale aj bankové tituly, ktoré zasiahol nový škandál týkajúci sa prania špinavých peňazí.

Kľúčový nemecký index Dax sa v pondelok o 14.12 h SELČ nachádzal s mínusom 3,21 % na 12,695,51 bodu. Hlavný francúzsky index CAC 40 strácal 3,20 %, taliansky FTSE MIB 3,14 % a španielsky IBEX 35 o 3,07 %. Index blue-chipov z eurozóny EuroStoxx 50 padol o 3,12 % a paneurópsky index STOXX Europe 600 o 2,55 %.

Investori sa obávajú, že rýchle šírenie epidémie nového koronavírusu spôsobí, že vlády prijmú nové reštriktívne opatrenia. Navyše médiá počas víkendu priniesli správu o tom, že niektoré globálne banky, ako HSBC alebo Standard Chartered údajne počas dvoch desaťročí pomáhali pri transferoch nelegálnych peňazí. Index európskych bánk padol o vyše 6 % a index akcií z oblasti dopravy a cestového ruchu o 5,7 %, keď akcie aerolínií International Airlines Group (IAG) klesli o 13,5 % a Lufthansy o 8 %.