Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Európske akcie sú podľa Saxo Bank atraktívnejšie ako americké

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Investori očakávajú zlepšovanie rastu výkonnosti európskych akcií v porovnaní s americkými.

Bratislava 2. marca (TASR) – Kľúčové ekonomické ukazovatele Európy sa postupne zlepšujú. Investori očakávajú zlepšovanie rastu výkonnosti európskych akcií v porovnaní s americkými. Aj napriek celosvetovým rizikám má Európa v porovnaní s USA lepšiu pozíciu na to, aby využila opätovné otvorenie Číny, konštatovala trhová analytička Saxo Bank Charu Chananaová.

Chananaová popísala európske hospodárstvo ako relatívne odolnejšie v porovnaní v rokom 2022, keď investori očakávali recesiu. "Keďže stále viac investorov uvažuje o diverzifikácii od akciovej expozície výlučne v USA, rozdiel v ocenení európskych indexov v porovnaní s ich americkými indexmi by sa mohol zmenšiť. Ak budú krátkodobé riziká eskalovať, mohlo by to dokonca ešte viac zatraktívniť nákupné príležitosti európskych akcií," dodala expertka.

Pokles cien energií a zemného plynu, oživenie čínskeho dopytu a zameranie sa na oživenie reálnej ekonomiky po pandémii a vojne nahrávajú práve európskym akciám. Mnohé investície smerujú práve do energetickej a potravinovej bezpečnosti, ako aj infraštruktúry a obrany. "Európske akcie stále predstavujú atraktívne príležitosti na nákup vzhľadom na vyššie zastúpenia hmotných aktív v európskych indexoch," konštatovala Zuzana Ďurčová z PR oddelenia Saxo Bank Slovensko.

Index Euro Stoxx 600 sa v súčasnosti obchoduje pri 13,5-násobku forwardového ukazovateľa trhovej ceny akcie k čistému zisku (P/E) v porovnaní s jeho desaťročným priemerom na úrovni 14,4-násobku. Naproti tomu americký index S&P 500 má v súčasnosti forwardové P/E na úrovni 18,1-násobku.

"Rozdiel v ocenení možno čiastočne pripísať rozličným sektorovým zloženiam, keď americký index obsahuje viac technologických a menej hodnotových akcií. Ale aj s váhami upravenými podľa sektorov sú európske akcie stále lacnejšie ako tie americké," dodala Chananaová.