Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Európske akcie v piatok po otvorení trhov klesli

Burzový maklér počas obchodovania. Foto: TASR/AP

Investorov znepokojili tiež údaje o vývoji nezamestnanosti v USA a prudký nárast nových prípadov ochorenia COVID-19.

Londýn 24. júla (TASR) - Európske akcie v piatok po otvorení trhov klesli v reakcii na zvyšovanie napätia medzi USA a Čínou, pre ktoré si aj ázijské akciové trhy pripísali straty.

Investorov znepokojili tiež údaje o vývoji nezamestnanosti v USA a prudký nárast nových prípadov ochorenia COVID-19.

Londýnsky benchmarkový index FTSE 100 v piatok po začiatku obchodovania klesol o 1,4 % na 6122,79 bodu.

V eurozóne sa parížsky index CAC 40 znížil o 1,6 % na 4955,08 bodu a frankfurtský DAX 30 klesol o 1,8 % na 12.867,07 bodu. Paneurópsky index Euro Stoxx 50 sa pritom znížil o 1,9 %. Európske akcie sú tak na najlepšej ceste zaznamenať dnes najhorší deň za celý mesiac.

Aj ázijské akcie v piatok zamierili nadol. Kopírovali tak vývoj v USA v predchádzajúcom dni, ktorý bol reakciou trhov na prekvapujúci nárast počtu nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA minulý týždeň. To vyvoláva obavy o zotavovanie americkej ekonomiky.

Náladu na trhoch negatívne ovplyvňuje tiež napätie medzi Čínou a USA, stagnácia rokovaní o stimuloch pre americkú ekonomiku a prudký nárast nových prípadov koronavírusu vo svete.

Nie je preto prekvapením, že čínsky index takzvaných modrých čipov klesol v piatok o 4,4 % a vymazal svoje zisky za tento týždeň.