Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Európske akcie vo štvrtok ráno vzrástli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ťažkosti v globálnom bankovom sektore upriamili pozornosť na zasadnutie Európskej centrálnej banky (ECB).

Frankfurt nad Mohanom 16. marca (TASR) - Európske akcie vo štvrtok ráno zamierili nahor potom, ako švajčiarska banka Credit Suisse oznámila, že si vezme pôžičku od centrálnej banky na posilnenie likvidity. TASR o tom informuje na základe správ Bloomberg a Reuters. Nemecký akciový index DAX do 8.00 h SEČ vzrástol o 1,4 %, francúzsky futures CAC 40 o 0,4 % a FTSE 100 v Spojenom kráľovstve o 1 %.

Credit Suisse oznámila v stredu (15. 3.) neskoro večer, že si požičia 50 miliárd frankov (51,40 miliardy eur) od Švajčiarskej národnej banky na "preventívne posilnenie svojej likvidity".

Akcie Credit Suisse po zverejnení tejto správy vo štvrtok ráno vyskočili až o 30 %. V stredu sa však prepadli na rekordné minimum potom, ako jej hlavný investor Saudská národná banka uviedla, že nie je schopná poskytnúť viac financií švajčiarskemu veriteľovi, ktorý po sérii škandálov zápasí s veľkým odlevom klientov. Situáciu zhoršil aj nedávny kolaps amerických regionálnych bánk, najmä Silicon Valley Bank.

Ťažkosti v globálnom bankovom sektore upriamili pozornosť na zasadnutie Európskej centrálnej banky (ECB). Tá predtým signalizovala ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb o 50 bázických bodov, keďže inflácia v eurozóne je naďalej vysoká. Ale turbulencie v bankovom sektore by mohli podnietiť predstaviteľov ECB, aby zvolili opatrnejší postoj.

Trh aktuálne považuje zvýšenie úrokov ECB o 25 bázických bodov za najpravdepodobnejší výsledok štvrtkového zasadania menového výboru.

(1 EUR = 0,9727 CHF)