Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Európske akciové trhy majú za sebou dobrý štart do nového roka

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Celkovo svetové akcie v pondelok mierne vzrástli, výnosy európskych dlhopisov klesli a dolár sa v pondelok posilnil počas utlmeného obchodovania.

Paríž/Londýn 2. januára (TASR) - Európske akciové trhy po náročnom roku 2022 zaznamenali v pondelok dobrý štart do nového roka. Ale generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová zároveň varovala, že tretina svetovej ekonomiky bude v roku 2023 čeliť recesii. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Parížsky akciový index CAC 40 vzrástol v pondelok o 1,9 % na 6594,57 bodu, frankfurtský DAX stúpol o 1,1 % na 14.069,26 bodu, EURO STOXX 50 sa zvýšil o 1,7 % na 3856,09 bodu a paneurópsky index STOXX 600 stúpol o 0,8 % a zmazal časť z takmer 12 % strát v roku 2022. Ale v Londýne, na Wall Street a na ropných trhoch sa neobchodovalo pre novoročné sviatky. Aj väčšina ázijských akciových trhov bola zatvorená.

Celkovo svetové akcie v pondelok mierne vzrástli, výnosy európskych dlhopisov klesli a dolár sa v pondelok posilnil počas utlmeného obchodovania.

Investormi minulý rok otriasla ruská invázia na Ukrajinu koncom februára, prudko stúpajúca inflácia a rastúce úrokové sadzby. Infláciu poháňali prudko rastúce ceny potravín a energií, ale európske ceny plynu, ktoré sa vlani v marci vyšplhali na rekordných 345 eur za megawatthodinu, v pondelok klesli na 73 eur, čo je ich najnižšia úroveň od začiatku vojny.

Náladu na akciovom trhu v pondelok posilnil pokles výnosov nemeckých a francúzskych dlhopisov. Na druhej strane, šéfka MMF Georgievová v rozhovore pre americkú televíziu CBS v nedeľu (1. 1.) povedala, že rok 2023 bude pre svetovú ekonomiku "ťažší ako rok, ktorý za sebou nechávame", keďže všetky tri veľké ekonomiky - americká, európska a čínska, sa spomaľujú, a to súčasne. Fond preto očakáva, že jedna tretina svetovej ekonomiky bude v recesii.