Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Ekonomika

Európske ceny plynu a elektriny v utorok klesli

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Takisto sa postupne zotavujú dodávky ruského plynu cez Ukrajinu na Slovensko po tom, ako počas víkendu sa dostali na najnižšiu úroveň.

Amsterdam/Berlín 15. februára (TASR) - Európske ceny plynu a elektriny v utorok klesli. Rusko totiž uviedlo, že stiahne časť svojich vojenských jednotiek, ktoré sa nachádzajú na hranici s Ukrajinou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Trh aktuálne reaguje na každú správu týkajúcu sa napätia medzi Ruskom a Ukrajinou a zmenu tónu v rokovaniach. Hrozba útoku na Ukrajinu spôsobila kolísanie cien energií, aj keď európska energetická kríza sa v posledných týždňoch zmiernila vďaka dodávkam skvapalneného zemného plynu a teplému počasiu.

Takisto sa postupne zotavujú dodávky ruského plynu cez Ukrajinu na Slovensko po tom, ako počas víkendu sa dostali na najnižšiu úroveň. Avšak dodávky cez plynovod Jamal-Európa sú zastavené už približne 8 týždňov.

Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci sa na burze v Amsterdame v utorok oslabil až o 6,5 % a predpoludním sa s mínusom 5,2 % obchodoval po 76,60 eura za megawatthodinu (MWh). Nemecký kontrakt na elektrinu s dodávkou v marci klesol o 4,7 % na 160 eur za MWh.

K zníženiu cien v utorok prispeli aj predpovede počasia, podľa ktorých sa teploty vo väčšine Európy budú v budúcom týždni pohybovať nad priemerom.

Avšak po tom, ako dodávky LNG dosiahli v januári rekord, začínajú sa spomaľovať pre zvýšený dopyt v Ázii, kde sa veľkí importéri, ako sú Japonsko, Južná Kórea a Taiwan, usilujú doplniť zásoby. To znamená, že menej dodávok zostáva pre Európu.