Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Európske ceny plynu klesli na 4-týždňové minimum

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Dodávky ruského plynu do Európy cez Ukrajinu zostávajú obmedzené aj v utorok.

Amsterdam 17. mája (TASR) - Ceny zemného plynu v Európe padli na 4-týždňové minimum, keď sa oslabili tretí deň po sebe. Európska únia (EÚ) totiž zmiernila svoj postoj v otázke platieb za ruský plyn a vyjasnila, ako môžu importéri uhrádzať platby bez porušenia sankcií proti Moskve.

Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci v utorok na burze v Amsterdame klesol až o 5,7 % na 87,60 eura za megawatthodinu (MWh). To bolo najmenej od 19. apríla. Kontrakt neskôr zmazal časť strát a o 9.38 h SELČ sa predával s mínusom 4,2 %.

Európska komisia (EK) ešte koncom minulého týždňa revidovala usmernenie týkajúce sa spôsobov platby za ruský plyn a potvrdila, že európski odberatelia môžu platiť bez toho, aby porušovali sankcie. Podľa aktualizovaného usmernenia sankcie nebránia odberateľom, aby si otvorili účty v určenej banke. Firmy môžu platiť za ruský plyn, pokiaľ sa platby uskutočnia v menách uvedených v existujúcich kontraktoch, čo sú vo väčšine eurá alebo doláre, a deklarujú dokončenie transakcie v momente úhrady v tejto mene.

Podľa usmernenia EK by mali importéri jasne deklarovať, že považujú svoje záväzky v rámci existujúcich kontraktov za uhradené, keď zaplatia v eurách alebo dolároch. To znamená, že po uhradení platby v uvedených menách už nemajú ďalšie záväzky a nemusia nijakým spôsobom jednať s ruskou centrálnou bankou, na ktorú sa vzťahujú sankcie a ktorá môže byť zapojená do konverzie eur na ruble.

Usmernenie EK zmiernilo niekoľko týždňov trvajúci spor týkajúci sa dodávok energie. Moskva požaduje platby v rubľoch. V rámci požadovanej platobnej schémy si majú odberatelia otvoriť dva účty v Gazprombank, ktoré umožnia konverziu na ruble.

Dodávky ruského plynu do Európy cez Ukrajinu zostávajú obmedzené aj v utorok. Dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG) do EÚ a teplé počasie takisto prispeli k zníženiu európskych cien plynu.