Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Plyn lacnie, Rusko zvyšuje dodávky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Aukcie na decembrové plynovodné prepravné kapacity sa uskutočnia na budúci pondelok (15. 11.) a ukážu, či Gazprom pošle plyn navyše.

Amsterdam 10. novembra (TASR) - Európske ceny plynu v stredu klesli na najnižšiu úroveň za viac než 1 týždeň. Rusko totiž postupne zvyšuje dodávky, ako sľúbil ruský prezident Vladimir Putin.

Referenčný európsky termínovaný kontrakt na plyn na burze v Amsterdame padol o viac než 10 % po tom, ako sa v stredu zvýšili dodávky ruského plynu cez Ukrajinu a Poľsko. Ruský koncern Gazprom si na stredu rezervoval dodatočné plynovodné kapacity na prepravu smerom na Slovensko.

O 10.25 h SEČ sa referenčný termínovaný kontrakt na plyn na burze v Amsterdame predával so stratou 6,67 % po 67,80 eura za megawatthodinu (MWh). Ekvivalentný britský kontrakt na plyn zlacnel o 7 %.

Putin ešte koncom októbra uviedol, že Gazprom naplní svoje európske zásobníky po tom, ako dokončí plnenie svojich domácich zásobníkov, čo sa stalo v pondelok (8. 11.).

Gazprom v utorok (9. 11.) uviedol, že začal plniť svoje zásobníky plynom určeným na predaj na európskom trhu. Dodal že schválil plán týkajúci sa naplnenia podzemných zásobníkov počas novembra a že plnenie sa už začalo.

Obchodníci veľmi pozorne sledujú každý krok Ruska, respektíve Gazpromu, ktorý je najväčším dodávateľom plynu do Európy. Aukcie na decembrové plynovodné prepravné kapacity sa uskutočnia na budúci pondelok (15. 11.) a ukážu, či Gazprom pošle plyn navyše. Podľa niektorých analytikov si Gazprom nerezervuje dodatočné kapacity, ak neuvidí pokrok pri certifikácii plynovodu Nord Stream 2.

Európske ceny plynu sa tento rok viac než strojnásobili. Hlavným dôvodom boli slabé dodávky z Ruska, ktoré spôsobili, že európske zásoby plynu sú na začiatku aktuálnej vykurovacej sezóny najnižšie za viac než desať rokov. Moskva opakovane vyhlásila, že môže dodávať viac plynu po spustení prevádzky kontroverzného plynovodu Nord Stream 2. Podľa niektorých európskych politikov Rusko týmto spôsobom tlačí na Nemecko a Európsku úniu (EÚ), aby schválili prevádzku plynovodu Nord Stream 2.

Pokles cien plynu spôsobil takisto zlacnenie elektriny. Referenčný nemecký kontrakt na elektrinu na budúci rok klesol o 5,4 % na 108 eur za megawatthodinu, čo bolo najmenej od 2. novembra. Kontrakt na dodávku v najbližšom mesiaci sa oslabil až o 10 %. Jedným z dôvodov sú aj predpovede, že počasie vo väčšine Európy bude v najbližších mesiacoch relatívne priaznivé.