Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Európske ceny plynu v piatok klesli

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Medzi faktory, ktoré stláčajú ceny plynu, patria rokovania v rámci EÚ o intervenciách na trhu v prípade ďalšieho prudkého nárastu cien i predpovede, že blížiaca sa zima bude relatívne teplá.

Amsterdam 21. októbra (TASR) - Veľkoobchodné ceny zemného plynu v Európe v piatok predpoludním klesli a skorigovali štvrtkový (20. 10.) nárast. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v budúcom mesiaci na burze TTF v Amsterdame sa o 11.11 h SELČ obchodoval so stratou 7,85 eura po 116 eur za megawatthodinu (MWh). Cena kontraktu s dodávkou v nasledujúcom dni padla o 11,60 eura na 52,40 eura za MWh.

Kontrakty TTF sa vo štvrtok posilnili po tom, ako po väčšinu tohto týždňa klesali.

"Pokles cien pod 1-ročný priemer v pondelok signalizoval zmenu trendu. Včerajší vývoj bol testom, či je obrat trendu skutočný. Dnes ráno sa ceny opäť znížili, čo potvrdilo klesajúci trend," uviedli analytici firmy Engie EnergyScan.

Medzi faktory, ktoré stláčajú ceny plynu, patria pokračujúce rokovania v rámci EÚ o intervenciách na trhu v prípade ďalšieho prudkého nárastu cien rovnako ako predpovede, že blížiaca sa zima bude relatívne teplá.

Referenčný kontrakt európskych emisných povoleniek (EUA) vzrástol o 1,52 eura na 68,39 eura za tonu.