Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Európske ceny plynu v pondelok klesli o vyše 13 % na 100 eur/MWh

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Dostali sa na najnižšiu úroveň od júna.

Amsterdam 24. októbra (TASR) - Veľkoobchodné ceny zemného plynu v Európe na začiatku nového týždňa prudko klesli a dostali sa na najnižšiu úroveň od júna. Medzi dôvody patrí relatívne teplé počasie rovnako ako snahy Európskej únie (EÚ) zaviesť mechanizmus, ktorý má zabrániť nečakanému prudkému nárastu cien.

Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v budúcom mesiaci na burze TTF v Amsterdame v pondelok padol o viac než 13 % na 100 eur za megawatthodinu (MWh). Neskôr kontrakt zmazal časť strát a skoro predpoludním sa obchodoval o niečo vyššie na úrovni okolo 104 eur za MWh. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

V Európe je na toto ročné obdobie stále relatívne teplo. Nemecko plní svoje zásobníky plynu rýchlejšie, než plánovalo a ich naplnenosť je aktuálne už nad 95 %.

EÚ, navyše, pracuje na opatreniach, ktoré by obmedzili rast cien plynu. Súčasťou balíka, ktorý predložila Európska komisia (EK), sú napríklad spoločné nákupy alebo zavedenie cenového stropu na európskej burze s plynom TTF.

Európske ceny plynu klesajú prakticky nepretržite od konca augusta, keď po zastavení dodávok z Ruska dosiahli rekordné maximum 342 eur za MWh. Aj napriek aktuálnemu zníženiu cien sa naďalej pohybujú na relatívne vysokej úrovni. Na porovnanie, v roku 2020 sa ceny termínovaných kontraktov na TTF pohybovali pod 20 eur za MWh.