Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Európske ceny plynu v stredu klesli

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Rusko tento týždeň varovalo, že v reakcii na západné sankcie môže zastaviť dodávky zemného plynu cez plynovod Nord Stream 1 do Nemecka.

Amsterdam/Brusel 9. marca (TASR) - Európske ceny plynu uprostred týždňa klesli. Dôvodom je neochota Európy uvaliť sankcie na ruské energie, čo znižuje pravdepodobnosť prerušenia dodávok.

Referenčný európsky termínovaný kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci v stredu na burze v Amsterdame padol až o 21 %. O 10.36 h SEČ sa predával s mínusom 19 % po 173,99 eura za megawatthodinu (MWh). Jeho cena tento týždeň prudko kolíše v pásme od 170 eur až po rekordných 345 eur zaznamenaných v pondelok (7. 3.).

Európa zápasila s vysokými cenami energií už pred ruským útokom na Ukrajinu, ktorý spôsobil nárast cien prakticky všetkých komodít na rekordné úrovne. Európska komisia (EK) v utorok predstavila plán zníženia závislosti od ruských energií. Viaceré krajiny, napríklad Nemecko, sú proti úplnému zastaveniu dodávok z Ruska, keďže nedokážu za ne nájsť náhradu.

EK ukázala, že nechce uvaliť sankcie na dovoz ruskej ropy a plynu, "čo ešte viac zníži obavy z odvetných opatrení Ruska", uviedol analytik firmy ICIS Tom Marzec-Manser. "Trh už v cenách započítal možnosť prerušenia ruských dodávok."

Pokračujúca vojna na Ukrajine však naďalej predstavuje riziko ohrozujúce ruské dodávky. Spojené štáty v utorok zakázali dovoz ruskej ropy aj skvapalneného plynu. Sčasti sa k nim pripojila aj Británia, ktorá však zo zákazu vynechala plyn.

Rusko tento týždeň varovalo, že v reakcii na západné sankcie môže zastaviť dodávky zemného plynu cez plynovod Nord Stream 1 do Nemecka. Prezident Vladimir Putin tiež podpísal dekrét, ktorý zakazuje alebo obmedzuje predaj niektorých tovarov a surovín. Moskva však ešte musí definovať, čoho presne sa reštrikcie týkajú.