Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Európske ceny plynu vzrástli druhý týždeň po sebe

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

V centre európskej energetickej krízy je Nemecko, ktoré je najväčšou európskou ekonomikou. Berlín vo štvrtok (23. 6.) z dôvodu poklesu dodávok plynu z Ruska vyhlásil stav ohrozenia.

Amsterdam 24. júna (TASR) - Ceny zemného plynu v Európe v piatok klesli, ale zaznamenali druhý týždňový nárast po sebe. Dôvodom je, že Rusko znížilo dodávky, čo spôsobilo turbulencie na trhu.

Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci v piatok na burze v Amsterdame uzavrel so stratou 3,6 % na 128,51 eura za megawatthodinu (MWh), keď predtým každý deň od začiatku týždňa vzrástol. Za celý týždeň si celkovo pripísal okolo 9 %.

V centre európskej energetickej krízy je Nemecko, ktoré je najväčšou európskou ekonomikou. Berlín vo štvrtok (23. 6.) z dôvodu poklesu dodávok plynu z Ruska vyhlásil "stav ohrozenia". Na trojstupňovej škále svojho núdzového programu sa tak posunul na druhý stupeň.

Nemecko tiež varovalo, že kroky Ruska môžu vyvolať kolaps na energetických trhoch, podobne ako krach americkej banky Lehman Brothers spustil globálnu finančnú krízu.

Situácia sa v najbližších dňoch môže ešte zhoršiť. Plynovod Nord Stream 1 by sa mal v júli z dôvodu údržby zatvoriť. Spolkový minister hospodárstva Robert Habeck uviedol, že nemôže zaručiť, že Rusko po dokončení prác na údržbe obnoví dodávky cez plynovod.