Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Európske ceny uhlia sa dostali na nové rekordné maximum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ruský koncern Gazprom totiž na neurčito zastavil dodávky cez plynovod Nord Stream 1 do Nemecka, čo ešte zvýšilo obavy z úplného odstavenia ruských dodávok počas zimy.

Amsterdam/Brusel 5. septembra (TASR) - Európske ceny plynu v pondelok vyskočili o 35 % a ceny uhlia sa dostali na nové rekordné maximum. Dôvodom je prehĺbenie energetickej krízy v regióne. Ruský koncern Gazprom totiž na neurčito zastavil dodávky cez plynovod Nord Stream 1 do Nemecka, čo ešte zvýšilo obavy z úplného odstavenia ruských dodávok počas zimy. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Cena referenčného októbrového kontraktu na plyn na burze TTF v Amsterdame vyskočila v pondelok ráno až o 35 % a dostala sa na 284 eur za megawatthodinu (MWh). Kontrakt neskôr prišiel o časť ziskov a popoludní sa predával s plusom vyše 12 % po asi 241 eur za MWh.

Cena referenčného európskeho budúcoročného kontraktu na uhlie v pondelok stúpla o 7,6 % na rekordných 345 USD (347,78 eura) za tonu, čo je približne trojnásobok v porovnaní s rovnakým obdobím pred rokom. Dôvodom je oživenie uhoľných elektrární v Európe pre nedostatok plynu.

Európske vlády sa snažia urýchlene hľadať riešenia, aby zabránili energetickej katastrofe počas tejto zimy. Ministri energetiky Európskej únie sa zídu v piatok (9. 9.) na mimoriadnom zasadnutí, na ktorom budú diskutovať o návrhoch na zníženie cien elektriny, medzi ktorými je aj zastropovanie cien plynu rovnako ako zastavenie obchodovania s derivátmi na elektrinu.

(1 EUR = 0,992 USD)