Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Európske ceny zemného plynu v utorok vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vpád ruskej armády do susednej Ukrajiny minulý mesiac rozvíril komoditné trhy od plynu až po obilniny. Európa pokrýva dodávkami z Ruska viac ako tretinu svojej spotreby plynu.

Amsterdam 15. marca (TASR) - Európske ceny zemného plynu v utorok vzrástli, keďže trhy naďalej zvažujú riziko potenciálneho prerušenia dodávok z Ruska a ďalších sankcií proti Moskve. TASR správu prevzala z agentúry Bloomberg.

Transport komodity cez plynovod Jamal-Európa, ktorý vedie cez Bielorusko a Poľsko do Nemecka, klesol na nulu po tom, ako si Gazprom v pondelok (14. 3.) na pravidelnej aukcii nerezervoval kapacitu na dodávky do nemeckej meracej stanice Mallnow.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová zároveň na sociálnej sieti Twitter uviedla, že Európska únia (EÚ) a jej partneri „budú naďalej vyvíjať tlak na Kremeľ, kým nezastaví inváziu na Ukrajinu“.

Vpád ruskej armády do susednej Ukrajiny minulý mesiac rozvíril komoditné trhy od plynu až po obilniny. Európa pokrýva dodávkami z Ruska viac ako tretinu svojej spotreby plynu.

Analytici na základe objednávok očakávajú, že tranzit ruského plynu cez Ukrajinu zostane v utorok stabilný. Ruský exportér Gazprom potvrdil normálne toky cez túto trasu do Európy.

Na budúci týždeň sa navyše v severnej Európe očakávajú nadpriemerné teploty. Mierne počasie na konci vykurovacej sezóny odstraňuje tlak na zásoby, ktoré boli historicky nízke. Čerpanie zo skladovacích zariadení sa spomaľuje pred letným dopĺňaním zásobníkov na budúcu zimu.

Trhy so zemným plynom očividne pomaly znižujú „geopolitickú rizikovú prémiu“ v európskych cenách, keďže sa čoraz viac ukazuje, že ruské toky pravdepodobne nebudú v blízkej dobe prerušené, poznamenal Ron Smith, analytik BCS Global Markets.

Referenčný európsky termínovaný kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci v utorok na burze v Amsterdame do 10.11 h miestneho času vzrástol o 4,8 % na 120,05 eura po tom, ako predtým klesol až o 8,3 %. Ekvivalentný kontrakt pre Spojené kráľovstvo sa zvýšil o 7 %.

Cena aprílového kontraktu na elektrinu v Nemecku stúpla o 3 % na 254 eur za megawatthodinu po tom, ako predtým klesla až o 1,8 %.