Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Európske jadrové fórum organizované EK sa bude konať v Bratislave

Na snímke podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Foto: TASR - Marko Erd

Na rokovaniach Európskeho jadrového fóra sa pravidelne zúčastňujú zástupcovia členských štátov a predstavitelia EÚ, zástupcovia priemyslu, financií, štátnej a verejnej správy a tretieho sektora.

Bratislava 1. júna (TASR) – Európske jadrové fórum (ENEF), ktoré organizuje Európska komisia (EK), sa koná sa raz ročne, pričom spoluorganizátormi sú striedavo Slovensko a Česká republika. Témami tohtoročného 13. zasadnutia sú Udržanie kritickej úrovne expertných znalostí v oblasti jadrovej energetiky v Európe a Malé modulárne reaktory – perspektíva pre Európsku úniu (EÚ) a pre svet. Informoval o tom odbor komunikácie Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

Politicko-odborné fórum zamerané na jadrovú energetiku sa bude konať 4. – 5. júna v Bratislave. ENEF je platformou pre diskusiu o otázkach jadrovej energetiky v európskom kontexte, ako sú jadrová bezpečnosť, investície do jadrovej energetiky či vyraďovanie jadrových zariadení z prevádzky. Podľa ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD) "rokovania tohto fóra významne prispievajú k určovaniu smeru v jadrovej energetike". ENEF sa podľa neho stal prirodzenou platformou na transparentný dialóg s verejnosťou.

Na rokovaniach ENEF sa pravidelne zúčastňujú zástupcovia členských štátov a predstavitelia EÚ, zástupcovia priemyslu, financií, štátnej a verejnej správy a tretieho sektora. Rezort hospodárstva predpokladá účasť približne 200 hostí. Na tohtoročnom zasadnutí vystúpi aj premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), český minister priemyslu a obchodu Tomáš Hüner a podpredseda EK pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič.

Súčasťou podujatia je aj podpis Memoranda o porozumení medzi slovenskou Jadrovou a vyraďovacou spoločnosťou (JAVYS) a českou Správou úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Toto memorandum je zamerané na vzájomnú spoluprácu v oblasti nakladania s rádioaktívnymi odpadmi a vývoja hlbinného úložiska.

Minuloročné 12. zasadnutie ENEF sa uskutočnilo 22. – 23. mája v Prahe. Prvýkrát sa fórum konalo 26. – 27. novembra 2007 v Bratislave a od roku 2009 sa organizuje len raz ročne.