Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Európske spoločnosti v Číne hodnotia svoje vyhliadky pesimisticky

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Uplynulý rok z pohľadu európskych firiem v Číne podľa komory charakterizovala rastúca neistota.

Peking 10. mája (TASR) - Európske spoločnosti, pôsobiace v Číne, hodnotia situáciu na miestnom trhu negatívnejšie ako kedykoľvek predtým. Podiel firiem, ktoré vnímajú svoje vyhliadky na rast v nasledujúcich dvoch rokoch pesimisticky, vzrástol na 23 %, zatiaľ čo v minuloročnom prieskume ich bolo len 9 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Naopak, počet spoločností, ktoré pozitívne hodnotili svoje rastové vyhliadky, klesol z 55 % v predchádzajúcom roku na 32 %, čo je tiež rekordne nízka hodnota, oznámila v piatok Obchodná komora EÚ v Pekingu. Uplynulý rok z pohľadu európskych firiem v Číne podľa komory charakterizovala rastúca neistota.

Otvorenie Číny po pandémii nového koronavírusu spočiatku vyvolalo pocit optimizmu, hlboké štrukturálne problémy ako napríklad slabý domáci dopyt, vysoké dlhy miestnych samospráv a pretrvávajúce problémy v sektore nehnuteľností však rýchlo zatienili výhľad, uviedla komora. Podnikateľskú dôveru podľa nej ďalej oslabovali aj protirečivé posolstvá vysielané čínskou vládou.