Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Európske úrady pripravujú záťažové testy pre poisťovne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

EIOPA, ktorý uskutočnil takéto testy naposledy v roku 2018, si chce posvietiť na makroekonomický vplyv problémov na celý sektor.

Frankfurt nad Mohanom 7. mája (TASR) - Regulačné úrady v Európskej únii (EÚ) pripravujú záťažové testy pre poisťovne v bloku. Cieľom je zistiť, ako by zvládli prípadnú dlhšie trvajúcu pandémiu ochorenia COVID-19, ktorá by mohla ovplyvniť hodnotu ich investícií a objemy obchodov.

Európsky úrad pre poisťovníctvo a dôchodkové poistenie zamestnancov (EIOPA) oznámil, že otestuje 44 poisťovní a zaisťovní z hľadiska ich odolnosti voči ekonomickým dôsledkom pandémie a dlhšie trvajúcich nízkych úrokových sadzieb.

Situácia v ekonomike ovplyvňuje výnosy poisťovní aj dopyt po ich produktoch.

„Sme stále uprostred krízy,“ povedal médiám riaditeľ EIOPA Fausto Parente. „Poistný sektor určite nie je imúnny,“ dodal.

EIOPA, ktorý uskutočnil takéto testy naposledy v roku 2018, si chce posvietiť na makroekonomický vplyv problémov na celý sektor, pričom výsledky majú byť známe v decembri 2021.

Výsledky plánuje zverejniť súhrnne, nie pre jednotlivé firmy. A budú slúžiť na poskytnutie odporúčaní a možných nápravných opatrení pre poisťovne.