Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Európske veľkoobchodné ceny plynu pokračujú v poklese

Ilustračná fotka. Foto: TASR/DPA

Sústavné zvyšovanie zásob totiž znížilo obavy z nedostatku počas zimy aj napriek tomu, že Rusko eskalovalo vojnu na Ukrajine.

Amsterdam 11. októbra (TASR) - Európske veľkoobchodné ceny plynu pokračujú v poklese tretí deň po sebe. Sústavné zvyšovanie zásob totiž znížilo obavy z nedostatku počas zimy aj napriek tomu, že Rusko eskalovalo vojnu na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Cena referenčného kontraktu na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci na holandskej burze TTF v utorok ráno klesla až o 2,7 %. Kontrakt neskôr vymazal časť strát a o 8.42 h SELČ sa obchodoval s mínusom 0,7 % po 153 eur za megawatthodinu (MWh). Počas uplynulých dvoch obchodných dní cena TTF kontraktu celkovo padla o 12 %.

Zásobníky plynu v Európskej únii (EÚ) sú naplnené na 91 %, čo je viac než býva obvyklé. To by malo krajinám regiónu poskytnúť rezervu na chladné mesiace, aj ak bude Rusko naďalej obmedzovať dodávky. Ďalším faktorom sú snahy vlád o úspory energií.

Aj napriek terajšiemu poklesu sú však ceny plynu stále viac než štvornásobné v porovnaní s normálnymi úrovňami pre toto obdobie roka. Príčinou je vysoká závislosť Európy od dodávok ruských energií, ktoré sa v uplynulých mesiacoch postupne znižovali. Vlády sa snažia nahradzovať ruský plyn dodávkami z iných krajín, napríklad z Nórska či USA.