Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Európske veľkoobchodné ceny plynu v pondelok vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Dôvodom bolo obmedzenie vývozu z Nórka a zvýšenie rizík ohrozujúcich dodávky skvapalneného zemného plynu (LNG) z Austrálie.

Amsterdam 28. augusta (TASR) - Európske veľkoobchodné ceny plynu na začiatku nového týždňa vzrástli. Dôvodom bolo obmedzenie vývozu z Nórka a zvýšenie rizík ohrozujúcich dodávky skvapalneného zemného plynu (LNG) z Austrálie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci na burze TTF v Amsterdame v pondelok vzrástla až o 4,1 % a dostala sa nad 36 eur za megawatthodinu (MWh). Na konci minulého týždňa stúpla takmer o 9 %, keď sa predtým vo štvrtok (24. 8.) dočasne dostala pod 30 eur za MWh. Kontrakt neskôr prišiel o časť ziskov a v pondelok predpoludním sa obchodoval s plusom približne 2 % po 35,48 eura za MWh.

Trh tento mesiac pozorne sleduje predovšetkým pracovné spory v Austrálii, ktorá je jedným z najväčších svetových producentov LNG, ktoré by mohli vyústiť do štrajkov a obmedziť globálne dodávky v kľúčovom období, keď sa Európa pripravuje na zimu.

Zatiaľ čo počas víkendu neboli k týmto rokovaniam v Austrálii zverejnené žiadne významnejšie informácie, dodávky plynu z Nórska klesli na najnižšiu úroveň za viac ako 1 rok. Dôvodom bolo, že v sobotu (26. 8.) sa v rámci plánovanej údržby zastavili dodávky z veľkého poľa Troll.