Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Európski výrobcovia fotonických čipov žiadajú od EÚ finančnú podporu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Fotonické integrované obvody predstavujú technológiu novej generácie. Pracujú rýchlejšie a spotrebujú menej energie, vďaka čomu sa využívajú v čoraz väčšej miere.

Amsterdam 7. novembra (TASR) - Vedúci predstavitelia najväčších európskych firiem, ktoré vyrábajú tzv. fotonické počítačové čipy, vyzvali Európsku úniu (EÚ), aby poskytla rastúcemu odvetviu finančnú podporu vo výške 4,25 miliardy eur. Pomohlo by im to lepšie konkurovať rivalom z Ázie a USA. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Fotonické integrované obvody predstavujú technológiu novej generácie. Pracujú rýchlejšie a spotrebujú menej energie, vďaka čomu sa využívajú v čoraz väčšej miere.

Skupina výrobcov predstavila na samite EÚ v Eindhovene osemročný plán na podporu a vybudovanie európskych dodávateľských reťazcov, ako aj na garantovanie prístupu menších spoločností k výrobným miestam na vykonanie testov.

"V súčasnosti má EÚ pulzujúci a rastúci integrovaný fotonický priemysel, avšak bez objemovej výroby, testovania a baliacej kapacity sme neuveriteľne zraniteľní voči globálnym udalostiam a politike konkurenčných krajín," povedal Johan Veenstra, generálny riaditeľ spoločnosti SMART Photonics na samite.

Únia už pritom označila fotoniku za strategickú technológiu a oblasť potenciálneho financovania podľa zákona o čipoch v hodnote 43 miliárd eur, ktorý bol schválený v apríli. Nie je však jasné, koľko z týchto financií pôjde na fotoniku.

Spoločnosť SMART, ktorá je zmluvným výrobcom fotonických čipov, získala v júli 110 miliónov USD (102,41 milióna eur) na svoju expanziu. Tento balík zahŕňa financie od holandskej vlády, ako aj od výrobcu čipov NXP a výrobcov zariadení ASML a VDL Groep.

V súčasnosti sa väčšina fotonických čipov, podobne ako väčšina čipov, vyrába v Ázii, pričom dôležité duševné vlastníctvo je v USA.

Vo vyhlásení sa uvádza, že nízka úroveň európskej výroby a prílišná závislosť od Ázie "ohrozuje ekonomickú bezpečnosť a odolnosť EÚ".

Vyhlásenie podpísali nemecké firmy XFAB a Aixtron, holandské SMART Photonics a Phix Photonics Assembly, VLC Photonics zo Španielska, francúzska Almae a švajčiarska Ligentec, ako aj PhotonDelta, verejno-súkromná spoločnosť z Holandska, ktorá sa venuje financovaniu fotoniky.

(1 EUR = 1,0741 USD)