Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Európsky súd zrušil štátnu pomoc Lufthanse počas pandémie

Na archívnej snímke z 28. februára 2023 logo leteckej spoločnosti Lufthansa na letisku vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR - AP

Lufthansa ako aj mnohé ďalšie letecké spoločnosti v Európskej únii (EÚ) získali štátnu pomoc po zavedení cestovných obmedzení počas pandémie, pričom všetky tieto balíky schválila Európska komisia.

Luxemburg 10. mája (TASR) - Írska letecká spoločnosť Ryanair vyhrala v stredu námietku proti štátnej pomoci vo výške 6 miliárd eur, ktorú Berlín poskytol nemeckej Lufthanse v roku 2020 počas pandémie ochorenia COVID-19. Druhý najvyšší európsky súd pomoc zrušil a poukázal na chyby v rozhodnutí regulačných úradov pri schvaľovaní štátnej pomoci. Proti rozhodnutiu sa možno odvolať. TASR o tom informuje na základe správ DPA a Reuters.

Európska komisia schválila rekapitalizáciu Lufthansy vo výške 6 miliárd eur pod podmienkou zákazu dividend, spätného odkupu akcií a niektorých akvizícií, kým letecká spoločnosť štátnu pomoc nesplatí.

Lufthansa ako aj mnohé ďalšie letecké spoločnosti v Európskej únii (EÚ) získali štátnu pomoc po zavedení cestovných obmedzení počas pandémie, pričom všetky tieto balíky schválila Európska komisia.

Ryanair aj nemecká spoločnosť Condor napadli rozhodnutie EÚ o pomoci Lufthanse na súde.

"Všeobecný súd ruší rozhodnutie Komisie o schválení rekapitalizácie Lufthansy Nemeckom vo výške 6 miliárd eur v kontexte pandémie ochorenia COVID-19," uviedol luxemburský tribunál.

Podľa sudcov Komisia urobila niekoľko chýb. Napríklad nesprávne predpokladala, že Lufthansa si nemôže požičať na finančných trhoch, nesprávne odhadla trhovú silu nemeckej leteckej spoločnosti na niektorých letiskách a dohodla podmienky, ktoré nezabezpečili efektívnu hospodársku súťaž medzi leteckými spoločnosťami, konštatoval súd EÚ.

Zvyčajne prísne pravidlá EÚ o štátnej pomoci sa po vypuknutí pandémie uvoľnili, aby vlády mohli podporiť firmy, ktoré sa pre blokády dostali do problémov. Ale túto pomoc musela odsúhlasiť Komisia. Tá sa môže v právnych otázkach odvolať na Súdny dvor Európskej únie, ktorý je najvyšším európskym súdom.