Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Európsky unikát: Farmfoods vyrába viac energie než spotrebuje

Európsky unikát: Farmfoods vyrába viac energie než spotrebuje a hospodári s negatívnou bilanciou CO2 Foto: Farmfoods

Farmfoods vyrába viac energie než spotrebuje a hospodári s negatívnou bilanciou CO2.

Bratislava 18. mája (OTS) - Slovenský krátky reťazec predajní a fariem so slovenskými potravinami „bez éčok“ dlhodobo vyrába viac energie, než pri svojej činnosti spotrebúva. Vyplýva to z internej analýzy podnikov združených vo Farmfoods. Farmy hospodária s negatívnou bilanciou oxidu uhličitého (CO2), vďaka produkcii väčšieho množstva biopalív a zelenej elektrickej energie v bioplynových staniciach, než spotrebuje celé združenie.

Farmfoods vyrobí ročne 25 miliónov kWh elektrickej energie, čo predstavuje priemernú spotrebu energie približne 11 500 domácností. No ročne spotrebuje len 6,7 milióna kWh.

„Sme možno jediný potravinársky reťazec nielen na Slovensku, ale aj na celom svete, ktorý pri pestovaní, výrobe, distribúcii a predaji potravín v réžii vlastných slovenských fariem vytvára viac zelenej energie ako spotrebuje,“ vysvetľuje environmentálny postoj Farmfoods Tomáš Németh, výkonný riaditeľ združenia.



Tri bioplynové stanice v Dubníku, Rozhanovciach a Kráľovom Brode združené vo Farmfoods vytvárajú z výlučne vlastných produktov z rastlinnej výroby, hnojovice, maštaľného hnoja a biomasy nepretržite bioplyn, ktorý je na farmách spaľovaný v kogeneračných jednotkách.

Z kogeneračných jednotiek poháňame generátory, pomocou ktorých vyrobíme a do siete dodáme ročne okolo 25 miliónov kWh zelenej elektrickej energie,“ hovorí Németh. „Na našich strediskách využívame aj odpadové teplo z bioplynových staníc na znižovanie spotreby iných energií na našich poľnohospodárskych a potravinárskych prevádzkach,“ dopĺňa. Ide napríklad o odpadové teplo využívané pri pasterizácii mlieka, vykurovanie, dosúšanie obilia či plánované sušenie štiepky a vyhrievanie skleníkov.

Celková spotreba elektrickej energie združenia Farmfoods je teda 6,7 milióna kWh ročne, zatiaľ čo množstvo vyrobenej energie dosahuje až 25 000 000 kWh za rok. Aj po odčítaní našej celofiremnej spotreby je čistá produkcia zelenej elektrickej energie do siete ešte 18,3 milióna kWh ročne.



Farmfoods dodáva pre výrobcov biodieselu a bioetanolu kukuricu a repku olejnú, z ktorých sa vyrobí viac ako 3 milióny litrov biopalív. „Naša celková firemná spotreba vo všetkých prácach v rastlinnej výrobe a doprave je pod 2 miliónmi litrov palív ročne. Ak teda počítame s priemernou spotrebou úsporných osobných áut 5 litrov na 100 km, množstvo biopalív, ktoré sa z našich surovín vyprodukuje, stačí odhadom na najazdenie viac ako 20 miliónov km ročne,“ vyrátava Németh.

Okrem iného využívame moderné technológie a obalové materiály, aby naša výroba čo najmenej zaťažovala životné prostredie a aby sa naše potraviny dostali maximálne bezpečne a s dostatočnou trvanlivosťou až ku konečným spotrebiteľom,“ uzatvára Németh.