Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Európsky úrad zintenzívňuje boj proti africkému moru ošípaných

Na snímke likvidácia domácich ošípaných na chovnej farme spoločnosti Agrozoran, s.r.o. Michaľany v obci Luhyňa v okrese Trebišov, kde laboratórne testy v pondelok 17. augusta 2020 potvrdili výskyt afrického moru ošípaných (AMO). Nariadené preventívne usmrtenie zahŕňa všetkých zhruba 380 chovaných ošípaných. Foto: TASR - Roman Hanc

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR vníma iniciatívu EFSA zameranú na osvetu ako mimoriadne prínosnú.

Bratislava 23. júla (TASR) - Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) zintenzívňuje boj proti africkému moru ošípaných (AMO), ktorý postihuje aj Slovensko. V 18 európskych krajinách spúšťa kampaň Zastavme africký mor ošípaných. Hlavnými témami kampane sú prevencia, detekcia a nahlasovanie podozrivých prípadov. Informovali o tom mediálni zástupcovia úradu.

EFSA v roku 2020 spustil koordinovanú kampaň s názvom Zastavme AMO v 9 európskych krajinách. V roku 2021 túto osvetovú kampaň rozšíril celkovo na 18 európskych krajín vrátane Slovenska. Jej cieľom je zvýšiť povedomie o tejto chorobe. Cieľovou skupinou kampane v roku 2021 sú chovatelia ošípaných, ale aj poľovníci, veterinári a kontrolné orgány. Viac informácií o kampani možno nájsť na webe: https://efsa.gitlab.io/multimedia/asf/index.html#/sk/

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR vníma iniciatívu EFSA zameranú na osvetu ako mimoriadne prínosnú. "Epidémia AMO môže mať ďalekosiahle dôsledky, a preto sú detekcia, prevencia a hlásenie podozrivých prípadov kľúčové pre potlačenie tejto choroby a na zabránenie ďalším úhynom v chovoch ošípaných aj v populácii diviačej zveri. O problematike preto musia byť informovaní chovatelia ošípaných, poľovníci, ale aj široká verejnosť," doplnil šéf MPRV Samuel Vlčan (OĽANO).

EFSA je agentúra financovaná EÚ. Bola zriadená v roku 2002 v reakcii na sériu potravinových incidentov na konci 90. rokov, aby poskytovala vedecky podložené poradenstvo a komunikáciu v súvislosti s rizikom v oblasti bezpečnosti potravinového reťazca. V každom členskom štáte EÚ je zriadený Národný kontaktný bod pre vedeckú a technickú spoluprácu s EFSA. V SR sídli na MPRV SR.