Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Európsky výrobca lietadiel Airbus sa v 1. kvartáli vrátil k zisku

Na archívnej snímke z 18. januára 2015 lietadlo Airbus, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Najväčší výrobca lietadiel na svete zároveň informoval, že za prvé tri mesiace roka dodal zákazníkom 125 dopravných lietadiel, o tri viac než za trojmesačné obdobie pred rokom.

Paríž 29. apríla (TASR) - Európsky výrobca lietadiel Airbus sa v 1. štvrťroku vrátil k zisku, k čomu prispelo najmä výrazné znižovanie nákladov. Spoločnosť však upozornila, že kríza spôsobená pandémiou nového koronavírusu stále nie je zažehnaná.

Airbus vo štvrtok uviedol, že za prvé tri mesiace 2021 dosiahol konsolidovaný čistý zisk 362 miliónov eur. V rovnakom období minulého roka zaznamenal stratu 481 miliónov eur.

Prevádzkový zisk EBIT (pred úrokmi a daňami) dosiahol 462 miliónov eur oproti 79 miliónom eur pred rokom. Vzrástol aj upravený EBIT. Dosiahol 694 miliónov eur, zatiaľ čo v 1. štvrťroku minulého roka predstavoval 281 miliónov eur. Tržby dosiahli 10,46 miliardy eur, čo predstavuje pokles o 2 %.

Najväčší výrobca lietadiel na svete zároveň informoval, že za prvé tri mesiace roka dodal zákazníkom 125 dopravných lietadiel, o tri viac než za trojmesačné obdobie pred rokom. Upozornil však, že napriek zlepšeniu výsledkov kríza v leteckom priemysle pretrváva a situácia na trhu je naďalej veľmi neistá.

Prognózu na tento rok však firma nemenila. Stále počíta s tým, že v tomto roku dodá zákazníkom 566 lietadiel, rovnaký počet ako v roku 2020. Nemenila ani prognózu v oblasti upraveného EBIT, ktorý naďalej očakáva na úrovni 2 miliardy eur.