Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Európsky záručný fond urýchľuje prístup k financovaniu obnovy

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Financovanie v rámci EGF sa už dostáva k podnikom v celej EÚ, pričom suma 2,1 miliardy eur vo financovaní bola podpísaná na konci apríla.

Brusel/Luxemburg 6. mája (TASR) - Európsky záručný fond (EGF), ktorý je súčasťou balíka opatrení na obnovu EÚ v hodnote 540 miliárd eur odsúhlasených v roku 2020, schválil v stredu (5. 5.) financovanie dosahujúce takmer polovicu svojej cieľovej sumy na rok 2021.

Po odsúhlasení v rámci procesu oznamovania štátnej pomoci EÚ v decembri 2020 sa teraz ako súčasť tejto iniciatívy schválila suma 11,7 miliardy eur na podporu európskych podnikov, ktoré zápasia s ekonomickými dôsledkami spôsobenými pandémiou ochorenia COVID-19.

Je to takmer polovica cieľovej sumy fondu na rok 2021. Fond zmobilizuje dodatočné financovanie a predpokladá sa, že doteraz financované iniciatívy vygenerujú 93,9 miliardy eur vo financovaní pre hospodárstvo EÚ.

Financovanie v rámci EGF sa už dostáva k podnikom v celej EÚ, pričom suma 2,1 miliardy eur vo financovaní bola podpísaná na konci apríla.

"EIB bola medzi prvými subjektmi, ktoré zabezpečili, že Európa pomohla európskym podnikom a občanom zvládnuť ekonomické dôsledky krízy spôsobenej ochorením COVID-19. Našou hlavnou snahou s fondom EGF je podporiť spoločnosti EÚ a poskytnúť im financovanie, ktoré potrebujú na prežitie pandémie," uviedol predseda EIB Werner Hoyer v správe pre médiá. Podľa jeho slov uvedené čísla ukazujú, že reakcia EÚ prináša skutočné zmeny a v rekordnom čase. Najnovšie opatrenia dopĺňajú zoznam financovania EIB pre výskum a vývoj liečby a vakcín, proti ochoreniu COVID-19.

S dohodami podpísanými takmer vo všetkých 22 zapojených krajinách EÚ vrátane významných zmlúv s bankami Nordea, Raiffeisen a Banca March je EGF teraz na ceste k zmobilizovaniu až osemnásobku svojho objemu 24,4 miliardy eur do konca roka 2021. Dopyt po financovaní z EGF je veľký, pričom sa predpokladá, že s ďalšími schválenými a podpísanými zmluvami prekročí EGF už na začiatku leta 50 % svojej cieľovej sumy.

"Malé a stredné podniky potrebujú financovanie a potrebujú ho teraz. Pracujeme na tom, aby sme pre trhy poskytli rekordné objemy zdrojov. V prvých šiestich mesiacoch sme zmobilizovali takmer 94 miliárd eur, skoro 50 % cieľovej sumy tejto iniciatívy v snahe zabezpečiť, že podnikatelia v EÚ budú mať podporu, ktorú potrebujú," opísal situáciu viceprezident EIB a predseda Rady EGF Dario Scannapieco.

EGF založili skupina Európskej investičnej banky a členské štáty EÚ ako ochranný štít pre európske spoločnosti tvrdo zasiahnuté koronakrízou. Záruky EGF fungujú ako stimul pre finančných sprostredkovateľov, aby požičali viac prostriedkov spoločnostiam za lepších podmienok.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)