Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Euroskupina dosiahla významnú dohodu v oblasti Bankovej únie

Na archívnej snímke minister financií SR Eduard Heger (OĽaNO). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Dohoda bola možná vďaka významnému zníženiu rizík vo finančnom sektore členských štátov EÚ.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Euroskupina dosiahla významnú dohodu v oblasti Bankovej únie. Informoval o tom v utorok tlačový odbor Ministerstva financií (MF) SR.

Ako spresnilo MF, v pondelok (30. 11.) ministri financií v rámci Euroskupiny dosiahli po dvoch rokoch významnú dohodu na reforme Európskeho mechanizmu pre stabilitu. Ten sa okrem posilnenia záchranných programov stáva aj súčasťou mechanizmov Bankovej únie.

"Pre eurozónu ide o významný krok v posilnení Bankovej únie. Ten má napomôcť tomu, aby sa predchádzalo situácii spred desiatich rokov, kedy sa z verejných rozpočtov zachraňovali banky v problémoch," myslí si minister financií SR Eduard Heger (OĽANO) a zároveň dodáva, že dohoda bola možná vďaka významnému zníženiu rizík vo finančnom sektore členských štátov EÚ. Ako uzavrel rezort, minister Heger zároveň podmienil dosiahnutie dohody pokračovaním v znižovaní týchto rizík a ich pravidelným monitorovaním.

MF zároveň informovalo aj o utorkovom zasadnutí Rady pre hospodárske a finančné záležitosti Ecofin. Témou boli napríklad dane a rozpočty krajín. Členské štáty EÚ sa dohodli na zlepšení administratívnej spolupráce v oblasti daní a diskutovali aj o medzinárodnom zdaňovaní či hodnotení návrhov rozpočtových plánov jednotlivých štátov eurozóny. Témou boli aj závery Rady EÚ k Únii kapitálových trhov.

"Slovensko je plnohodnotným partnerom pre zahraničie, a to aj na poli verejných financií. Vymieňanie skúseností a nachádzanie spoločných konsenzov pri jednotlivých témach nás posúva všetkých výrazne vpred. Keď to rozmeníme na drobné, tak nám to hlavne môže ušetriť množstvo peňazí, čo je v časoch krízy extra priorita," poznamenal Heger.