Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Moody's: Cyperská daň na bankové vklady bude mať rozsiahle dôsledky

Cyperský minister financií Michalis Saris (vpravo) odchádza z prezidentského paláca po stretnutí s cyperským prezidentom Nicosom Anastasiadesom. Foto: FOTO TASR/AP

Podľa ratingovej agentúry sa zvýši riziko odlevu kapitálu aj z ďalších krajín eurozóny zasiahnutých dlhovou krízou.

Frankfurt nad Mohanom 18. marca (TASR) - Odvod z bankových vkladov, ktorý je súčasťou záchranného balíka pre Cyprus, bude mať podľa ratingovej agentúry Moody's rozsiahle dôsledky. Agentúra tvrdí, že bude mať negatívne implikácie aj pre veriteľov bánk iných európskych krajín. Podľa dnešnej správy Moody's rozhodnutie krajín eurozóny zvýši riziko odlevu kapitálu aj z ďalších krajín eurozóny zasiahnutých dlhovou krízou, informovala agentúra DPA.

Naopak riziko nákazy prostredníctvom dlhopisových trhov považuje Moody's za nízke. Nebezpečenstvo odpisu časti hodnoty dlhu krajiny, ako to museli urobiť súkromní veritelia v prípade Grécka, je zatiaľ zažehnané. Agentúra však upozornila, že rozhodnutie jednorazovo zdaniť bankové vklady sa výrazne odlišuje od predchádzajúcich záchranných akcií. Moody's ako príklady spomenula podporu španielskeho bankového sektora alebo záchranu holandského finančného inštitútu SNS Reaal. V týchto prípadoch sa klienti bánk nemuseli podieľať na ich záchrane.

Bezprostredné dôsledky núteného odvodu z vkladov budú len obmedzené, odhaduje Moody's. Agentúra však upozornila na to, že rozhodnutie predstaviteľov eurozóny jasne ukazuje, že sú pripravení vyrovnať sa aj s odmietnutím na finančných trhoch.

Informovala o tom agentúra DPA.